ОБРЕН Петровић, већ 16 година прва политичка фигура Добоја, који је до искључења био градоначелник, али и председник ГО СДС, не враћа се у своју досадашњу странку, већ ће преузети супарнички СНСД. У првој фази руководиће повереништвом те странке, а затим ће и формално преузети функцију председника Градског одбора СНСД.

Овај трансфер и политички обрт најављиван је још од октобарских општих избора у БиХ, у којима је он градоначелничку функцију заменио избором за посланика у највишем законодавном телу, Парламенту БиХ.

Прочитајте још: Петровић окреће леђа Говедарици!

Давањем подршке новоизабраном српском члану ПБиХ и председнику СНСД Милораду Додику у заједничком деловању на нивоу БиХ, њега је председник СДС Вукота Говедарица искључио из чланства странке, а затим је распуштен и ГО СДС, којим је руководио.

Уследиле су турбуленције у СДС, па се спекулисало о преласку бивших чланова СДС у Добоју у овдашњи СНСД, као и о његовом преузимању вођства ГО СНСД. Међутим, вероватно је да су његове процене биле да треба да сачека даљи развој догађаја у странци чији више није био члан. Односно, да је њему и његовим следбеницима ближа опција враћања у старо јато, него утапање у другу странку.

ДЕБАКЛ НА ИЗБОРИМА ШТО се тиче СДС, њихов кандидат Небојша Шајиновић доживео је прави дебакл на изборима и тај резултат потврдио је сумње да је та странка политички "мртва". Потпредседник СДС Милован Бјелица, последњи изборни неуспех странке ставља највише на терет председнику Вукоти Говедарици. - Добој смо изгубили тек када је председник наше странке отерао људе, који су били спремни да након избора разговарају са свима. Сам себе је именовао за повереника странке за Добој, а десна рука му је био Драган Мектић - рекао је Бјелица.

Али, како се отегло сређивање стања у СДС, Петровић је очито преломио и одлучио да прихвати понуду још увек актуелног председника ГО СНСД Добој Уроша Гостића и преузме супарничку странку.

За то је, са новоизабраним својим наследником на функцији градоначелника Борисом Јеринићем, добио сагласност и председника СНСД Милорада Додика.

Прочитајте још: ПОДЕЛА У СДС-у: Једни за сарадњу са СНСД-ом и "патриотскијег" лидера од Говедарице, други предлажу да се не узимају освојени мандати

Иначе, кандидат неформалне коалиције "Заједно за Добој" Јеринић убедљиво је победио у трци за градоначелника на фебруарским изборима, а та политичка групација у овом граду формално влада са још увек непостојећом политичком странком. Односно, у новембру прошле године расформирани ГО СДС наставио је да влада у овом граду, придобивши на своју страну свих 11 одборника у Скупштини града, изабраних на последњим изборима на листи СДС. У јавности су они формирали Клуб независних одборника, али на званичној страници Града су још увек сврстани у одборнике СДС.

ВУЛИЋЕВА ПРЕДСЕДНИЦА СГ!

КАО нови председник Скупштине града помиње се Сања Вулић, која је у скупштини била један од највећих критичара СДС као одборник, а и председник Клуба СНСД.

Вулићева је на протеклим општим изборима, као и Обрен Петровић испред СДС, изабрана и за посланика у Представничком дому ПБиХ испред свог СНСД.