СТАРОСТ не одређују године, већ дух, говори Славко Пантић (93) из Усораца код Оштре Луке (настале од једног дела некадашње општине Сански Мост, у Републици Српској), који своје комшије и познанике одушевљала виталношћу и вољом за животом. Иако је у десетој деценији живота, свакодневно рекреативно истрчи по неколико километара и - још увек је активан возач, и вози аутомобил без наочара!

Његов дан изгледа овако: порани, истрчи који километар, здраво доручкује, па онда обавља аутомобилом све што треба за домаћинство, пре свега за себе и супругу, али и за друге чланове породице.

- Ја лагано трчим, најчешће уз реку Сану, и то ми прија. Трчим готово сваки дан, а трчаћу док год ме ноге носе - с осмехом прича времешни Славко, којем на први поглед нико не би дао године које има.

ВОЗАЧКУ дозволу има дуже од пола века. Свакодневно, за воланом пређе по неколико километара.

- Идем где год затреба, до Оштре Луке и Приједора, ретко возим даље, али ни то ми не би било проблем. Ретко ме заустави полиција, јер се придржавам прописа и најбрже возим 80 километара на сат. Ипак, када виде да сам 1926. годиште, увек ме питају: "Ко вам је дао дозволу?", али ја сам је уредно добио, прошао све лекарске прегледе и потпуно сам способан да возим - прича Славко.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ДУГОВЕЧНА НОВОСАЂАНКА: Умерена у свему, осим у раду

Овај витални пензионисани лугар омиљен је међу мештанима. Свако воли да га сретне и с њим поприча, упита га за савет.

Славко Пантић свакодневно трчи


- Бити активан је пола здравља. Ако човек када оде у пензију, легне у кревет и затвори се у своја четири зида, он је готов, а ја то нисам хтео. Увек мораш нешто да радиш, пре свега да се крећеш - саветује Славко.

Каже да ракију није пробао више од пет деценија, а конзумација белог лука, обавезна је и пресудна за здравље.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - БИОХЕМИЧАРКА ОТКРИЛА ТАЈНУ ДУГОВЕЧНОСТИ! Смрт долази из црева, чувајте се! Следите проста правила и блистаћете!

- Од када сам почео јести бели лук, стабилизовао ми се притисак. Највише волим да једем пуру (качамак) с млеком - има рецепт за здрав живот Славко Пантић, 93-годишњак коме би могли да позавиде и много млађи од њега.