Фонд здравственог осигурања Републике Српске од 1. маја у потпуности ће финансирати лек "прогестерон", комерцијалног назива "утрогестан", за све труднице којима је овај лек прописан, саопштено је из Фонда.

Одлуку да се овај лек нађе на листи "А" лекова у петак је усвојио Управни одбор Фонда здравственог осигурања Српске, а она ће се примењивати од наредног месеца.

- Труднице којима је овај лек прописан због претећег побачаја или опасности од превременог порођаја, од маја за овај лек неће издвајати ништа, будући да је ова категорија осигураника ослобођена плаћања партиципације и њихову здравствену заштиту у целости финансира Фонд, наводи се у саопштењу.

На овај начин додатно ће бити унапређена здравствена заштита трудница у Српској, што и јесте определење Фонда и Владе Републике Српске.

- Протеклих година смо увели и више права са циљем подршке наталитету и пронаталитетној политици. У прилог тој тврдњи говори и податак да је у Републици Српској у прошлој години уведен и трећи поступак вантелесне оплодње, чиме смо се по овом праву изједначили са много развијенијим земљама, саопштено је из Фонда.

Овај фонд је међу првим фондовима у региону почео да финансира и чување ембриона за парове који природним путем не могу да добију потомство.

Прочитајте још - ЛЕК ЗА ТРУДНИЦЕ: "Утрогестан" Стиже у апотеке

- Ова проширења права остварена су првенствено захваљујући стабилизацији пословања Фонда и уштедама које су постигнуте рационализацијом и управљањем трошковима, саопштено је из Фонда.

Из Фонда здравственог осигурања Српске подсећају да Фонд трудницама и породиљама у потпуности финансира здравствену заштиту, а увек им се овјери и здравствена књижица, без обзира на уплаћени допринос, са циљем да овој категорији осигураника увек буде доступна здравствена заштита.

- Фонд здравственог осигурања Српске сноси све трошкове прегледа и саветовања у сврху планирања породице, те прегледе, дијагностику и лечења за време трудноће, порођаја и за време материнства, наводи се у саопштењу.

Влада Републике Српске у сарадњи са Фондом здравственог осигурања Српске и другим институцијама у континуитету унапређује пронаталитетну политику увођењем све већих права за труднице и мајке, са крајњим циљем да се подстакне повећање наталитета и побољша репродуктивно здравље у Републици Српској.