ВЛАДА Републике Српске утврдила је у среду Нацрт закона о допунама Закона о полицији и унутрашњим пословима.

- Због различитих безбедносних изазова, Законом се утврђују формално-правни услови за успостављање резервног састава полиције - поручили су из Владе РС.

Даље појашњавају да ће ово свакако допринети подизању безбедности на виши ниво.

- Прописано је да ће полиција резервног састава имати иста овлашћења као и полицијски службеници из редовног састава у складу са Законом о полицији и унутрашњим пословима, а све са циљем како би заједно могли да обезбеде максимални ниво безбедности лица и имовине, нарочито у периоду када се очекује јачање мигрантске кризе - поручили су из Владе РС.

Прочитајте још: Лукач: МУП РС организован на најбољи начин

Драган Лукач, министар унутрашњих послова РС, рекао је да ће формирањем резервног састава полиције Српска добити нову безбедносну снагу, која ће моћи да се користи по потреби, и у случају временске непогоде, у потрази за несталим лицима или у случају мигрантске кризе.

- Предлог који ће ићи у изменама Закона о полицији и унутрашњим пословима биће да резервни састав чини 20 одсто од активног састава МУП. Тај проценат нећемо одмах увести, јер ће једини начин пријема резервног састава бити путем конкурса, као када се примају кадети на Академију - појаснио је Лукач.

Он је рекао да је формирање резервног састава полиције неопходно због повећане потребе присуства полиције на подручјима Републике Српске захваћеним мигранском кризом.

Лукач је навео да у Грчкој има више од 80.000 нових миграната, који се ту неће задржати, већ ће ићи даље према Европи, а једина отворена рута је преко БиХ.

- Мигрантска криза нам последњих година узрокује одређене проблеме у функционисању. Одређен број илегалних миграната је без докумената и морамо наћи могућности да адекватно одговоримо на тај задатак - додао је Лукач.

Према његовим речима, ГП БиХ не може одговорити на све то, јер нема довољан број људи.

- Тренутно из РС до стотину полицајаца са Граничном полицијом контролише границу и покушава да врати мигранте назад, али граница је разуђена и они на тај начин улазе у Српску и БиХ - истакао је Лукач.

СРБИЈА И ХРВАТСКА

МИНИСТАР Драган Лукач је појаснио да у МУП већ неколико година размишљају о увођењу резервног састава полиције, као што су то учиниле Србија и Хрватска.