СКАНДАЛОЗНО обележавање 27-годишњице од оснивања 103. бригаде Хрватског већа одбране (ХВО) у Дервенти, која је за овдашње Хрвате витешка, а за Србе злочиначка, погодило је и огорчило дервентске Србе логораше, који су прошли голготе Рабића и других логора, формираних по упаду војске Хрватске априла 1992.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Србин оптужен за ратовање у Украјини

Свечаност је у понедељак уприличена на гробљу, надомак бившег логора на Рабићу, у организацији Удружења драговољаца и ветерана Домовинског рата Дервенћана (УДИВДР). На гробљу, баш уз објекат некадашњег мучилишта за Србе, како је и речено, одржана је главна церемонија полагања венаца, а миса задушница обављена је у Цркви Св. Јураја у Дервенти.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Омбудсмани: заштити права деце у медијском извештавању

Пошто су многи дервентски муслимани кидисали на Србе управо под барјаком ХВО, 103. бригаде, за покој душа погинулих уприличено је полагање венаца и на мезарју у Дервенти.

- То је скандалозно и недопустиво. Та бригаде је Дервенћанима остала у злом сећању по паљењу Чардака, на Васкрс 1992. године, и других дервентских насеља. Заједно са сабраћом по злочину припадницима регионалне војске Хрватске, која је извршила агресију на БиХ, та бригада се истицала и по свирепом мучеништву и убиству Срба на Рабићу, у Пољарима, бившем Дому ЈНА и другим логорима на подручју Дервенте - предочава за "Новости" Драго Кнежевић, председник Удружења логораша Дервенте, који је прошао пакао муслиманско-хрватских логора на Рабићу и у бившем Дому ЈНА.

Услед повлачења поражене хрватске војске, прошао је Кнежевић 15-дневну голготу и у српском мучилишту у Славонском Броду (Хрватска).

Јавност у Републици Српској би требало да зна, како истичу логораши, да су у Дервенти славили своје оснивање они чији су саборци правоснажно осуђени за тешке злочине над српским цивилима и заробљеницима.

- Припадник те јединице била је по злу позната Азра Башић, звана "крвава Азра" и "Азра два ножа". Због тога што је у Дому ЈНА заклала Благоја Ђураша и због других злочина, пред судом БиХ осуђена је на 14 година затвора. Саборци слављеника су и злогласни Алмаз Незировић, Нихад Хамзић Фриц, браћа Есад и Дервиш Чавалић, Дамир Липовац и други - наводе у Удружењу логораша.

Драго Кнежевић Фото Нинко ЂурићЈУНАЦИ СЕ ОКРЕЋУ У ГРОБУ

ОГОРЧЕЊЕ се пренело и на друштвене мреже, где је славље ХВО етикетирано и као недопустиво "усташко дивљање". Истовремено, наглашено је да нико није против цивилизованог помена мртвих, али да је недопустиво било какво славље поводом оснивања оних који су починили најстрашније ратне злочине.

- Верујемо да се српски јунак Вељко Миланковић и многи други српски јунаци који су у пробоју коридора бранили Дервенту од усташа сада окрећу у гробу. А о жртвама да и не говоримо - истичу дервентски логораши.