ЗАХТЕВИ да се име Радована Караџића избрише из назива јавних институција у РС, као и да се забрани "величање" некадашњег председника Српске, нашли су се међу првим реакцијама на хашку пресуду. Стручњаци за међународно право и политиколози сагласни су у оцени да ће се такви захтеви интензивирати, али и да би они могли да буду искоришћени као полуга у покушају урушавања Републике Српске.

Председница Хелсиншког одбора за људска права у Србији Соња Бисерко, одмах по изрицању пресуде, рекла је да треба забранити глорификацију ратних злочинаца као што су Ратко Младић, Радован Караџић и Слободан Милошевић, као и да преко притиска Европске уније треба "кориговати" имена школа и институција у Републици Српској које носе име Радована Караџића. Циљала је, пре свега, на студентски дом на Палама који је 2016. године понео име "Др Радован Караџић". Милорад Додик, тада председник РС, рекао је на отварању да је дом посвећен првом председнику Републике, који је потписао одлуку о изградњи Универзитета у Источном Сарајеву.

Један од захтева који се могао чути пошто је пресуда обелодањена јесте и да Караџићу треба да буде одузет орден Републике Српске на ленти, иначе, највише одликовање РС. Међу његовим добитницима су и Ратко Младић, Биљана Плавшић, Момчило Крајишник, Војислав Шешељ, а истим орденом одликована је 9. јануара ове године и премијерка Србије Ана Брнабић.

Прочитајте још - Пресуда не дрма темеље Српске

Стручњаци за међународно право са којима смо разговарали кажу да тренутно не постоје јасни правни механизми којима би се могла наметнути обавеза "кажњавања величања Караџића" или којима би се брисало његово име из назива јавних установа. Истичу да би такве иницијативе пре могле да буду политичке, кроз неку врсту парламентарних резолуција или притисака међународне заједнице, него одлуке правосудних органа у РС или Србији.

Срђан Перишић, професор међународних односа, каже да ће део јавности у БиХ, свакако, покренути притиске да се избрише име Караџића из назива студентског дома на Палама, а вероватно и да се величање његовог имена на неки начин санкционише.

Прочитајте још - КАРАЏИЋ ПОСЛЕ ПРЕСУДЕ ПОРУЧИО: Српски народ је победио, Хаг ми ништа не може; Поносно чувајмо Републику Српску (ВИДЕО)

- Могли би да покушају да Српској наметну такву обавезу кроз усвајање неке резолуције у Парламенту БиХ. Такви потези су усмерени, пре свега, на повезивање ове пресуде са самим постојањем РС и њено представљање као геноцидне творевине. Пресуду ће сигурно покушати да искористе као инструмент у рушењу РС. Међутим, оно што елите у Федерацији не схватају јесте то да рушењем Српске руше Дејтонски споразум, а тиме и БиХ која је тим споразумом формирана.

СИГУРНО ЋЕ БИТИ ПРИТИСАКА

Професор међународних односа Бојан Милисављевић мишљења је да ће сигурно бити притисака да се укину називи институција дати по Караџићу, јер како каже, није логично да неко ко је оглашен одговорним за тешка међународна кривична дела буде у називу школа или сличних институција.

- Свака држава има обавезу да поштује пресуде међународних тела и судова - истиче он.

ТРАЖЕ РЕЗОЛУЦИЈУ О СРЕБРЕНИЦИ?!

ПРЕДСТАВНИЦИ Странке демократске акције Сулејмана Угљанина траже да се на дневни ред прве наредне седнице Скупштине уврсти резолуција о геноциду у Сребреници.

- СДА Санџака је у два наврата достављала документ парламенту на разматрање и усвајање - рекао је портпарол Мерфид Камешничанин. - Усвајањем резолуције у Скупштини Србије скинуће се одговорност са свих будућих генерација српског народа за геноцид над Бошњацима који је неко починио у њихово име.

Коментаришући пресуду Радовану Караџићу, Камешничанин је оценио да "она није до краја праведна, али је у доброј мери охрабрујућа".С. С. Р.