ЦЕНА боравишне таксе у Требињу за хотеле, хостеле и мотеле убудуће ће износити три уместо две марке за један дан, док је паушал за оне који услуге смештаја пружају у становима, кућама и апартманима повећан са 25 на 30 марака годишње по кревету.

Таква одлука донета је на последњој седници локалног парламента у Требињу, и то на предлог Одељења за привреду због тога што је Министарство трговине и туризма прошле године град Требиње прогласило за прво туристичко место.

- Повећање таксе биће један од значајних корака ка легализацији свих смештајних капацитета у граду. Направили смо правилник категоризације смештаја, биће уведено више реда, и подигнут квалитет услуга - истакао је Раденко Драшковић, начелник Одељења за привреду Града Требиња.

Прочитајте још - Требиње привлачи туристе из целог света

Жарко Вицо, из Туристичке организације Требиња, казао је да ће повећања цене значајно увећати буџет те организације. Уместо некадашњих 70 одсто, сада ће у локалну ТО бити издвајано 80 одсто средстава, док ће Туристичкој организацији РС ићи 20 одсто прихода.

У Требињу је, иначе, регистровано 200 кревета приватног смештаја, док се процењује да нерегистрованих има више од 1.000.

СУБВЕНЦИЈЕ

У ТРЕБИЊУ је у 2018. години евидентирано 93.929 ноћења, што представља увећање за око 36 одсто у односу на 2017. годину. У Градској управи навели су да су у 2018. издвајали средства за субвенције свима онима који су уредно регистровани.