ПРИЛИКОМ разговора о формирању органа власти очигледно постоји намерна опструкција да се након избора заузме оно што према Уставу припада Србима. Ово није само ствар техничких или неких других застоја, него једне организоване опструкције, да се на нивоу Савета министара задрже по њих повољни или подесни кадрови, као што то видимо у последње време, и онемогући права политичка репрезентација на нивоу БиХ, изјавио је у уторак Милорад Додик, председавајући Председништва БиХ.

Он је истакао да је последњи састанак лидера СНСД-СДА-ХДЗ у Сарајеву, на захтев председника СДА Бакира Изетбеговића, резултирао израдом неколико приципа на којима би се заснивала власт.

- А на крају, када је требало то да потпишемо и идемо даље, онда је Изетбеговић тражио још седам дана. Према томе, реч је о организованој опструкцији, која ће вероватно још трајати. Ми немамо намеру да трпимо такве односе. Али важно је да неки други виде на који начин се то развија - рекао је Додик.

Он је подсетио да се органи власти на нивоу БиХ састављају, они немају директни изборни легитимитет.

Прочитајте још - Додик: Потписаћемо принципе за формирање власти

- Што се тиче формирања власти на нивоу БиХ, постоји спремност српске стране, која је давно конципирала своју политику на нивоу Сарајева, одмах након избора, као и хрватске стране, али остаје недовршена ствар у оквиру бошњачке политичке елите - поручио је Додик.

Према информацијама "Новости", главни кочничар овог процеса су управо СДА и Бакир Изетбеговић, који на све начине из процеса разговора са СНСД и ХДЗ БиХ желе да извуку корист само за Сарајево и Бошњаке, а на штету и Срба и Хрвата, и да свесно блокирају процес формирања власти све док траје осмомесечни мандат Милорада Додика на челу Председништва БиХ.

Тако Бошњаци и даље не одустају од притисака на Српску око пута БиХ око НАТО, иако им је јасно поручено из Републике Српске да је став војна неутралност и да ту неће прихватити никакве уцене из Срајева.

Рајко Васић Фото Д. Поздеровић

Рајко Васић, члан ГО СНСД, каже за "Новости" да ће, према свему до сада виђеном у разговору о формирању Савета министра БиХ, Бакир Изетбеговић и Сарајево учинити све да онемогуће РС и Милорада Додика, као председавајућег ПБиХ, да у свом првом налету формирају власт на заједничком нивоу.

- Очигледно, њихов је план да се одложи формирање Савета министара БиХ, колико је год могуће. Два су овде разлога. Први је јасно усмерен против РС и да не би Српска којим случајем имала "узлет", јер би имала и председавајућег Савета министара БиХ и председавајућег ПБиХ у првих осам месеци. Други је да бошњачким политичарима одавно није стало до тих, како их зову, државних институција, нити БиХ. Изетбеговић више пажње посвећује томе како ће разбити БиХ блок него што се брине за формирање тзв. државне власти - истиче Васић.

Прочитајте још - Недопустиво касни формирање власти

Он прогнозира и да ће Сарајево одуговлачити процес током целог Додиковог првог осмомесечног мандата у Председништву БиХ.

- Бошњацима је овакво стање добро. Они држе све конце у Савету министара и добро им је у оваквој ситуацији - поручује Васић.

ОБМАЊУЈУ СРБЕ

РАЈКО Васић каже да у читавој причи која се пласира око формирања Савета министара, међународној заједници и Западу не треба веровати.

- Међународна заједница има своју причу коју пласира у Сарајеву, када говоре око формирања власти на нивоу БиХ и то није ништа ново. Није први пут да Запад обмањује Србе - поручује Васић.