ДАНЕЛ Р. (38) из Гацка приведен је због сумње да је са свог фејсбук-профила претио смрћу имаму џемата у Благају код Новог Града Емиру Нухићу и његовој породици.

Данел Р. је у два наврата 3. и 16. марта преко "Фејсбука" и "Месинџера" писао застрашујуће претње свим муслиманима и Нухићу лично. У њима је, између осталог, написао: "Силовао бих ти ћерку и жену у џамији, а ти као пас завезан да гледаш. Онда бих те заклао и запалио џамију." Уз псовке и увреде Рајковић је писао да "све муслимане треба гађати нуклеарним бомбама и децу им заразити болештином као што је ХИВ".

Након пријаве, овај случај је на ноге подигао цео МУП РС и Данел Р. је приведен у Гацку, где је и настањен, и испитан је због сумње да је извршио кривично дело угрожавање сигурности.

- Осумњичени се терети да је путем друштвених мрежа упутио претње смрћу верском службенику из Новог Града и члановима његове породице. Након комплетирања предмета против њега ће бити достављен извештај тужилаштву - рекла је портпаролка ПУ Приједор Весна Пачариз.

Прочитајте још - УХАПШЕН ЗБОГ ЗЛОСТАВЉАЊА: Натерао Бошњака да одлепи грб Бих

Незванично сазнајемо да је осумњичени Данел Р. психијатријски болесник, са дијагнозом, који је дуже време лечен и налази се под терапијом. По налогу тужилаштва одузет му је телефон, с којег је писао поруке, а претресена му је и кућа у којој није откривено оружје, нити било шта илегално. После саслушања је пуштен на слободу али ће, како сазнајемо, бити под појачаним надзором полиције.

- Ту није било никаквог мотива, јер се жртва и осумњичени уопште не познају. Нема никакве повезаности међу њима и сумњамо да је Нухић био случајна жртва - каже извор близак истрази.


Имам Емир Нухић, Фото "Фејсбук"

Он појашњава да је осумњичени Данел Р. својевремено био један од најбољих студената Машинског факултета у Београду, где је одређено време и живео. Пре неколико година је тешко претучен и његов живот се од тада променио за 180 степени.

- Психички је оболео и постао потпуно друга особа. Вратио се у Гацко и досад није пролазио кроз полицијске евиденције и нема назнака које указују да би могао остварити своје претње - тврди саговорник "Новости".

Овај случај изазвао је велику узнемиреност код Бошњака у Новом Граду и околини Приједора, где је прошле седмице један повратник Азрин Хоџић физички нападнут и натеран да одлепи грб БиХ са ауто-приколице. Нападач Ренато Марјановић инцидент је снимио и објавио на "Фејсбуку" и убрзо је ухапшен.

СПРЕЧИТИ ГОВОР МРЖЊЕ

ПОТПРЕДСЕДНИК НС РС Сенад Братић и директор Републичког секретаријата за вере Драган Давидовић осудили су све инциденте мотивисане верском или националном припадношћу.

- Неопходно је да надлежни органи правовремено реагују, како би починиоци били санкционисани, а евентуални напади спречени. Позивамо надлежне да уложе максималне напоре на спречавању говора мржње и дискриминације - наводи се у саопштењу.