НАКОН што је поглавар Исламске заједнице у БиХ Хусеин Кавазовић упутио писмо члановима Председништва БиХ, у којем, између осталог, апелује на државне институције и правосудне органе да зауставе злонамерну кампању притисака и напада на повратнике и Исламску заједницу у Републици Српској и да забране постројавање паравојних формација, стигао је и одговор од српског члана Председништва БиХ и председавајућег Милорада Додика.

Додик у писму упућеном реису Кавазовићу наводи да институције Републике Српске чине све да муслиманима, као и другим грађанима Српске, омогуће сигурност и да би желео да је тако и у другом делу БиХ.

- Изузетно ценим што као верски поглавар изражавате забринутост за безбедност својих верника и тражите да се процесуирају сви који угрожавају њихову сигурност или сигурност њихове имовине. На то Вас између осталог позива и функција коју обављате. Информације којима тренутно располажем говоре да инстутуције Републике Српске, на коју посебно алудирате у свом писму, чине све да муслиманима, баш као и свим другим грађанима Републике Српске омогуће и личну и сигурност њихове имовине - истакао је Додик у писму.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Dodik imenovao Kusturicu za savetnika u Predsedništvu BiH


Он је нагласио да у Републици Српској није и неће бити толерисано било какво насиље, без обзира на то да ли је мотивисано националним, верским или неким другим мотивима.

- Институције треба да раде свој посао и на то их не би требало посебно позивати ни с позиције реиса, ни с позиције члана Председништва или било ког законодавног нивоа власти - нагласио је Додик.

Фото АВАЗ

Он је рекао да жели да верује да је Кавазовић у незнању написао да се у Републици Српској постројавају паравојне формације, с обзиром на то да такве формације не постоје у РС.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Dodik: Potpisaćemo principe za formiranje vlasti


- Због мира, суживота и толеранције било би добро да у оваквим обраћањима и ви и ми пазимо какву терминологију користимо, јер и ова преписка би требало да буде у функцији позивања на мир и безбедност. Сигуран сам да ћете се сложити са мном да нема смисла да лажним информацијама ширимо немир, а позивамо се на мир, истакао је Додик у писму упућеном Кавазовићу.


ОБРАТИТЕ ПАЖЊУ

Додик је навео да ће бити захвалан ако Кавазовић са истом пажњом буде указивао на потребу мирног живота и безбедности немуслимана у Федерацији БиХ, који су неретко бивали нападнути или изложени разним непријатностима, додавши да ту посебно мисли на Србе повратнике.