ВЕОМА брзо ће бити потписани принципи за формирање власти на нивоу БиХ који ће, између осталог, потврдити приврженост уставном поретку БиХ и Дејтонском мировном споразуму. То није никаква коалиција, нити платформа, већ принципи који одражавају нашу подршку уставном поретку БиХ, Дејтонском мировном споразуму, међународном капацитету и територијалном интегритету БиХ. Ту нема ништа спорно јер је реч о спровођењу највиших аката на којима се БиХ заснива, а то су Дејтонски мировни споразум и Устав, поручио је Милорад Додик, председник СНСД.

Прочитајте још: Додик: Потписаћемо принципе за формирање власти

Он је додао да ће СНСД, ХДЗ и СДА кроз тај папир потврдити приврженост наведеним принципима који нису спорни.

- Није спорно ништа ни када је реч о борби против криминала и корупције, и разним видовима терористичких и других активности. То је усаглашено, као што је усаглашено и опредељење за наставак спровођења економско-социјалних реформи - рекао је Додик.

Он је нагласио да је остало питање НАТО интеграција, где не постоји сагласност.

- Ниједна страна нема проблем са европским интеграцијама, али оно што је спорно јесу НАТО интеграције. С обзиром на то да постоје раније донети закони и стратегије, али и Резолуција о војној неутралности, коју је усвојила НС РС, сматрам да је решење да се констатује да се то питање остави и да се приликом доношење одлука у вези с тим уважи мишљење свих страна у БиХ - истакао је лидер СНСД.

Прочитајте још: МИЛОРАД ДОДИК: Нећемо у Нато, узалуд притисци

Он је изразио мишљење да ће ускоро бити постигнут договор о принципима за формирање власти у БиХ, јер су НАТО интеграције једина ствар о којој нема сагласност.

- Верујем да ћемо ускоро одржати састанак на којем би потписали принципе за формирање власти у БиХ, чиме би били створени услови да Председништво предложи кандидата за председавајућег Савета министара и да се изврши подела ресора. Мислим да то неће бити толико тешко, јер треба да се зна који ресори у Савету министара припадају којој страни и да се коначно уђе у његово што брже формирање - рекао је Додик.


Фото АТВ Зграда Савета министара БиХ

Бакир Изетбеговић, председник СДА, изјавио је да је та странка послала ХДЗ БиХ и СНСД предлог принципа будућег деловања власти на нивоу БиХ и да су им одговорили из обе странке.

Он каже да је документ на разматрању, а о њему би лидери требало да се изјасне врло брзо.

Према његовим речима, предложена изјава базирана је на очувању мира, стабилности, наставку битних реформских процеса, бризи о повратницима, борби против корупције.

- Ми сматрамо да све треба базирати на Уставу и владавини закона који су раније усвојени - рекао је Изетбеговић и додао да је потребно наставити интеграционе процесе.

Лидер СДА није желио да прецизира да ли ће усвајање Годишњег националног програма за НАТО и даље бити услов СДА за именовање председавајућег Савета министара, наводећи да то није садржано ни у документу предложеном ХДЗ и СНСД.

- Допустите нам свима да спасемо образ, да нађемо неко решење које је најбољи пресек онога за шта смо заинтересовани и да ова земља настави напред - закључио је Изетбеговић.

КЛУБ СРБА

ОДЛУКОМ Централне изборне комисије БиХ да додели Драгану Стевановићу, Никици Боснићу и Младену Лонићу делегатске мандате у Дому народа Парламента ФБиХ из реда српског народа, попуњен је Клуб Срба у ДН Парламента ФБиХ са свих 17 чланова.

ВИГEМАРК: ФОРМИРАТИ ВЛАСТ

ШЕФ делегације ЕУ у БиХ Ларс-Гунаром Вигемарком изјавио је да се нада да ће власт бити формирана што пре, јер то је јасно истакнуто у посети чланова Председништва БиХ Бриселу. Казао је да је потребно да се у БиХ формира и извршна власт, јер ова у техничком мандату није у потпуности легитимна.