Председник СНСД Милорад Додик изразио је уверење да ће веома брзо бити потписани принципи за формирање власти на нивоу БиХ који ће, између осталог, потврдити приврженост уставном поретку БиХ и Дејтонском мировном споразуму.


"То није никаква коалиција, нити платформа, већ принципи који одражавају нашу подршку уставном поретку БиХ, Дејтонском мировном споразуму, међународном капацитету и територијалном интегритету БиХ. Ту нема ништа спорно јер је реч о спровођењу највиших аката на којима се БиХ заснива, а то су Дејтонски мировни споразум и Устав", изјавио је Додик, преноси Клиx.


Према његовим речима, кроз тај папир СНСД, ХДЗ и СДА потврдиће приврженост наведеним принципима који нису спорни.


"Није спорно ништа ни када је реч о борби против криминала и корупције, те разним видовима терористичких и других активности. То је усаглашено као што је усаглашено и опређељење за наставак спровођења економско-социјалних реформи", рекао је Додик.


Додик је навео и да је остало питање НАТО интеграција, где не постоји сагласност.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Додик: Хистерија око Дана РС потврђује упитност опстанка БиХ


"С обзиром на то да постоје раније донесени закони и стратегије, али и Резолуција о војној неутралности коју је усвојила Народна скупштина Републике Српске, сматрам да је решење да се констатује да се то питање остави на пажњи и да се приликом доношење одлука у вези с тим уважи мишљење свих страна у БиХ", рекао је Додик, који је и председавајући Председништва БиХ.


Истакао уверење да ће ускоро бити створени услови да Председништво предложи кандидата за председавајућег Савета министара и да се изврши подела ресора.


"Мислим да то неће бити толико тешко јер треба да се зна који ресори у Савету министара припадају којој страни и да се коначно уђе у његово што брже формирање", рекао је Додик.