ЈОСИП Скоко (33) из Градишке ухапшен је у акцији Агенције за истраге и заштиту БиХ (СИПА) због сумње да је "опрао" 240.000 америчких долара за потребе криминалаца из иностранства.

Скоко је ухапшен у Бањалуци када је, како сазнајемо, намеравао да подигне новац са рачуна, не знајући да је СИПА та средства већ блокирала.

Прочитајте још:ЛАЖНО ПРИЈАВИО НЕСТАНАК ВОЗИЛА: Сакрио, па тражио „шкоду“

- Хапшењу осумњиченог претходила је вишемесечна истрага коју је спровела СИПА, због сумње да је почињено кривично дело прање новца у износу од 240.000 америчких долара. Ради се о новцу, који потиче из кривичног дела почињеног у иностранству - рекао је портпарол СИПА Лука Миладиновић.

Он појашњава да је у оквиру овог предмета СИПА издала налог за привремену обуставу трансакције, у износу од 407.918,88 КМ на рачуну једног правног лица.

По наредби Суда БиХ, истражиоци СИПА су у Видовданској улици у Градишци претресли стамбене и покретне ствари, које користио осумњичени Скоко.

- У претресима су откривена и привремено одузета 42 предмета, и то пословна документација, печати и мобилни телефони. Након криминалистичке обраде у просторијама СИПА осумњичени ће уз извештај о почињеном кривичном делу бити предат у даљу надлежност Тужилаштву БиХ - рекао је Миладиновић.

Прочитајте још: ПРЕТУКЛИ ГА НАСМРТ: Навијачи Звезде оптужени за убиство симпатизера Партизана

Јосип Скоко 2016. године хапшен је у оквиру акције "Колт", као члан криминалне групе осумњичене да је у БиХ увозила базна уља, на која се не плаћају порез и акциза, у која су додавали разне адитиве и продавали их као дизел гориво. Верује се да је по једној увезеној цистерни група зарађивала око 30.000 КМ.

Осим Скока, у акцији "Колт" приведено је још 12 особа. На терет им се стављало да су преко фирме "ЛМГ компани" из Бањалуке увозили нафтну прерађевину, која се користи за производњу уља и мазива. Потом су у њу додавали разне адитиве и продавали га као евродизел на више бензинских пумпи у Републици Српској. Иначе, тај производ није задовољавао техничке норме дизел горива, нити еколошке стандарде. На тај начин власницима дизел возила су причинили штету и проузроковали еколошко загађење.

ФИНАНСИЈСКИ КРИМИНАЛ

НЕЗВАНИЧНО сазнајемо да је СИПА на овој акцији радила у сарадњи са другим полицијским агенцијама. Спорни новац, за који се сумња да је "опран", утврђено је да потиче из кривичних дела, која се односе на финансијски криминал.