Дан сећања на страдалу децу Српског Сарајева обележен је у дворишту Основне школе "Свети Сава" у Источном Новом Сарајеву, гдје је положено цвеће на спомен-обележју убијеној деци, служен парастос и одржан историјски час.


Венце су положили председник Владе Републике Српске Радован Вишковић, потпредседник Народне скупштине Републике Српске Соња Караџић, председавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац, градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић, начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић, директор ОШ "Свети Сава" Данијела Мрда и чланови породица погинуле деце.


Након полагања цвећа на спомен-обележје и парастоса наставник историје у ОШ "Свети Сава" Миљан Максимовић одржао је час историје.


Парастос су служили свештеници Српске православне цркве, а деца из ОШ "Свети Сава" одржала су пригодан програм.


Обележавању овог датума присуствовали су и посланици у Народној скупштини Републике Српске, представници Републике Српске у Парламентарној скупштини БиХ, политички и јавни званичници Републике Српске и града Источно Сарајево и његових шест општина, ђаци, професори, чланови породица страдале деце и грађани Источног Сарајева.


На данашњи дан 11. марта 1995. године, за време примирја, снајперским хицима убијене су ученице ове школе Наташа Учур и Милица Лаловић које су безбрижно играле ластиш испред своје зграде у сарајевском насељу Грбавица које је тада било под српском контролом.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Рафал прекинуо детињство


На списку Центра за истраживање ратних злочина, који, нажалост, још није коначан за сада се налази 118 имена убијене деце Српског Сарајева, а на простору целе Републике Српске страдало их је 475.


До данас нема ниједног судског епилога или подигнуте оптужнице за било које убијено дете у Српском Сарајеву.


Спомен-обиљежје убијеној деци са подручја Српског Сарајева од 1992. до 1995. године открили су 13. септембра прошле године тадашњи председник Републике Српске Милорад Додик и директор ОШ "Свети Сава" Данијела Мрда.


На споменику су уклесани стихови песника Горана Врачара "Сумрак", који су посвећени страдалој деци.


Споменик је изграђен на иницијативу Школског одбора и Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Истично Сарајево с циљем његовања сећања на убијену децу у Српском Сарајеву.


(rtrs.tv)