У ГОРЊЕДРИНСКОМ региону све мање је интересовање ученика за радничка занимања. На изучавање заната средњошколски центар у Чајничу већ годинама не уписује занимања трећег степена образовања, а нико неће да учи ни за шумара.

- У Рогатици се ниједан ученик деветог разреда није ове године пријавио за електричара, а у Сокоцу за столара. У Хан Пијеску ниједан основац неће на занат, а на подручју те општине има само 12 средњошколаца, а воде се као истурено одељење СШЦ са Сокоца - каже Мирослав Максимовић, директор СШЦ Соколац.

Прочитајте још: Средњошколци у Приједору заинтересовани за куварски занат

На занат, некадашњу Школу ученика у привреди (ШУП), ни у Фочи нема заинтересованих ученика за школску 2019/20.

- Прошле године смо уписали једно одељење ауто-механичара, а ове године нема интересовања ни за то, нити друга занимања - каже Веселин Радовић, директор СШЦ у Фочи.

Из Рудог и Вишеграда Министарству просвете РС упутили су захтев за отварање одељења за CNC машине.

- На Бироу рада у Вишеграду, али ни на целом овом подручју нема ТВ механичара, посластичара, пекара, кувара, конобара, зидара, тесара, заваривача, лимара, армирача, димњачара, бравара, а овде се планира градња ХЕ на Дрини, отварање рудника олова, цинка и бакра у Фочи, а најављене су и изградње путне мреже и мостова преко Дрине и Таре. У стратегији развоја акценат је на пољопривреди и туризму, за шта објективно имамо ресурсе, али мораћемо да увозимо кадрове - каже Дивна Васић, директор СШЦ из Вишеграда.

НОВА ОДЕЉЕЊА

У БОРБИ за отварање неког одељења заната, најдаље су отишли у Рудом. Лобирали су на Сокоцу, Рогатици и Рудом и евидентирали 20-ак ученика, заинтересованих за занимање "Руковалац грађевинским машинама", са захтевом да им се одобри такво одељење у Министарству просвете.