НАЈЗНАЧАЈНИЈЕ измене Закона о фискалним касама, који је Влада РС усвојила у форми нацрта, а са циљем сузбијања сиве економије, да уколико инспектори Пореске управе приликом контроле наплате "ухвате" трговца, угоститеља или било ког другог обвезника да не издаје фискални рачун, следи му казна од 10.000 до 20.000 марака! Рок за плаћање казне је 48 сати, а ако се до тада не уплати новац следи затварање локала на 30 дана. У случају понављања прекршаја следи дупло већа казна и затварање на 60 дана.

Привредници и угоститељи широм Српске шокирани су и огорчени предлогом закона о повећању казни за неиздавање фискалних рачуна и већ најављују масовно затварање радњи, јер како кажу, казна од 10.000 марака је омча око врата за привреднике!

- Уместо најављиваних смањења фискалних и парафискалних намета привреди у Српској, а која већ послује на ивици опстанка, где су порези и доприноси међу највећим у Европи, Влада сада драконски повећава казне и до 10 пута, што уз недавно повећану цену струје и воде, за већину малих привредника који запошљавају од једног до троје радника, води масовном затварању локала - кажу привредници, који су контактирали са "Новостима".

Приликом добијања те и такве казне, чак у 90 одсто случајева то значи и трајно затварање и гашење делатности, јер тешко се може издвојти 10.000 марака за казну, а камоли 20.000!

Прочитајте још - Привредници РС: Ослободите нас ове гомиле мука

- Највећи проблем је мањкавост закона, где радња може бити затворена због две марке неслагања у каси или бакшиша, јер и поред жеље привредника да све ради по закону, дешавају се и ненамерне грешке - истичу саговорници нашег листа.

Такође, кажу да је ненормално одређивати казну од 10.000 КМ, јер неко ко хоће да плати казну, не може у том периоду у банци добити кредит.

ВИСОКЕ КАЗНЕ ПРЕМА важећем закону, уколико се открије да фискални рачун није издат, казна за предузетнике је 500 КМ, а за правна лица 2.000 КМ и за овлашћено лице у правном лицу 500 КМ, уз меру забране обављања делатности у трајању од 15 дана.

- Намети уништавају и привреднике и угоститеље у Српској. Радимо само да платимо намете. Уместо да држава подстицајно делује на привреднике, овим изменама ће додатно погоршати ионако тешку ситуацију и привреди, где се поред борбе за опстанак, привредници суочавају са проблемом одласка радне снаге - кажу саговорници.

Они додају да усвајање оваквих законских решења значи да ће привредници, који су хтели да остану у РС, морати и сами потражити срећу негде изван ове земље.

- Оваква законска решења су контрапродуктивна и имаћемо ефекат где ће уместо планираног повећања прихода од пореза доћи до његовог пада - додају наши саговорници.

Јован Братић, директор Занатско-предузетничке коморе Српске каже, за "Новости", да не треба правити панику око нацрта овог закона и додаје да ће казне, када закон и буде усвајан сигурно бити знатно мање од предложених.

Прочитајте још - КОНТРОЛЕ ФИСКАЛНИХ КАСА: У туристичким местима затворен 1.621 локал

- У разговорима са Владом РС тражили смо да се радње и угоститељски објекти не затварају на 15 дана, када се добије казна због неиздавања фискалног рачуна. И то је прихваћено али су пооштрене новчане казне. Документ је у нацрту и следе јавне расправе. Очекујемо да се кроз јавне расправе казне умање - истиче Братић.

НЕПРИХВАТЉИВА РЕШЕЊА

ЖЕЉКО Татић, председник Удружења радника угоститељства и туризма у РС, каже да је овакво законско решење катастрофално и да показује да су "преписивачи" закона из Владе РС неспособни да га прилагоде тржишту.

- Сви смо за поштовање закона, али оваква решења иду у правцу да се угуше мали угоститељи науштрб великих - истиче Татић.