ПОНАШАЊЕ на стадиону "Асим Ферхатовић Хасе" у Сарајеву, где су звиждали председавајућем ПБиХ Милораду Додику, приликом отварања Европског омладинског фестивала (ЕЈОФ), доказ је да Сарајево није спремно да прихвати руку помирења, порука је из Републике Српске на скандалозно понашање 25.000 окупљених на сарајевском стадиону.

Прочитајте још:Додик: БиХ у застоју јер нема договора три народа

Милорад Додик је дочекан звиждуцима окупљених, када је изашао за говорницу. Док је читао говор звиждуци су утихнули, а добио је аплауз на реченицу да су учесници игара дошли у земљу различитости, и земљу добрих домаћина, а који ће им показати гостопримство. Звиждуци су се поново чули, када је Додик споменуо реч Република Српска, односно када је рекао да је као функционер у РС учинио све да Олимпијски центар Јахорина добије неопходна средства да би ЕЈОФ био организован. По завршетку говора, Додик је добио аплауз док је напуштао говорницу, али је остао у сенци звиждука.

Прочитајте још: Хистерија ФБиХ због истраге о страдању Срба!

На скандалозно понашање окупљених на стадиону "Асим Ферхатовић Хасе" реаговали су бројни политичари из Српске.

Премијер РС Радован Вишковић поручио је да где престаје разум почиње БиХ.

- Овакав гаф говори сам за себе. Мислио сам да је ЕЈОФ добра прилика за БиХ да се покаже да могу бити реализовани заједнички пројекти и афирмисани сви наши потенцијали, али, нажалост, изгледа да смо довољни сами себи - рекао је Вишковић.

Српски делегат у Дому народа ПБиХ Душанка Мајкић каже да је звиждуцима са трибина сарајевног стадиона током обраћања председавајућег ПБиХ Додика и спомињања РС на свечаној церемонији отварања ЕЈОФ послата веома лоша порука у свет.

- Нажалост, можемо само констатовати да федерално Сарајево није искористило јединствену шансу која му је пружена да на отварању ЕЈОФ покаже да је град достојан таквог скупа - истакла је Мајкићева.

Она напомиње да је очигледно да земља која није у стању да се на репрезентативном скупу младих спортиста представи на најбољи начин, није ни заслужила да добије такву организацију.

- Уједно, сви ови звиждуци су и порука Српској да, ма колико биле добре намере Српске да се заједничким учешћем оба ентитета пошаље боља порука о БиХ, други и другачији у сарајевској касаби никада неће бити прихваћени - рекла је Мајкићева.

Додик за говорницом

Потпредседник СНСД Никола Шпирић изјавио је да су звиждуци са трибина стадиона у Сарајеву током свечане церемоније отварања ЕЈОФ-а последње упозорење за очување могућности заједничког живота у БиХ.

- Додик је својим доласком и одмереним говором на отварању показао да води озбиљну и одговорну политику у чијем фокусу су млади људи, будућност и бољи живот. Тужно је било слушати звиждуке на помен РС, која је издвојила више од 50 милиона КМ да би се ова спортска манифестација одржала у Сарајеву и у Источном Сарајеву - поручио је Шпирић.

СПОРТИСТИ ИЗ 46 ЗЕМАЉА

ЕЈОФ је највећи спортски олимпијски фестивал за младе спортисте између 14 и 18 година, који се организује сваке две године, у виду летњег и зимског фестивала, а домаћини овогодишње манифестације су градови Источно Сарајево и Сарајево. Млади спортисти из 46 европских земаља, њих више од 1.500, такмичиће се у осам спортова.