Случај Давида Драгичевића доживео је политизацију коју ни породица, ни група "Правда за Давида" није смела да дозволи. Та политизација, од стране класичних политичких лешинара, одвела је случај у потпуно другом правцу.

Ово, за "Новости", поручује министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач. Он напомиње да је у поменутом случају, који је до усијања довео политичке тензије у РС, изгубљено десет месеци:

- Много се више могло урадити да је истрага вођена без притисака и без морбидних дешавања, што у коначници није довело до утврђивања праве истине.

ПРОЧИТАЈТЕ И: Лукач: Инструктори нису Руси, већ из САД


* Да ли ће случај бити расветљен?

- То је питање за Тужилаштво, коме МУП РС стоји на располагању. До сада смо урадили све што је тражено и предузећемо све мере да то буде расветљено. Чак и ако буде промењена надлежност и неко други преузме случај.

* Хоће ли предмет преузети Тужилаштво БиХ?

- То је ствар тужилаштава и њихових надлежности. Поздрављам свако решење у циљу проналажења правог и адекватног начина да се тај случај у потпуности реши.

* Зашто су грађани који траже правду растеривани из црквене порте или са трга и да ли се тиме крши право на протест, гарантовано Уставом РС?

- Полиција своја овлашћења користи у складу са законом и Уставом и мора да реагује уколико се угрожавају други грађани, блокира саобраћај, спречава одржавање концерата и слично. Нико није забранио окупљање у црквеној порти, а реаговало се када су ту узвикиване одређене претње и пароле.


* Јесте ли задовољни сарадњом са Обавештајно-безбедносном агенцијом (ОБА) БиХ?

- Сарадња постоји, није присна и самим тим нисам превише задовољан њоме. То је на коректном нивоу, али они могу више и имају много више, али не знам из којих разлога не деле податке. То се нарочито односи на податке о повратницима са страних ратишта, из Сирије и Ирака.

ПРОЧИТАЈТЕ И:БЛ: Радници "Топлане" пред отказом

* Да ли ОБА заиста прислушкује званичнике Српске или Србије?

- МУП РС се не бави праћењем и прислушкивањем других агенција. То није наш посао, па не можемо ни знати да ли то раде. Свима је позната афера "Ушће", где је ОБА направила обавештајни продор према Србији, што није за похвалу. БИА је много боље организована од ОБА и ако с њима уђете у обавештајни рат, сигурно ћете добити одговор.

* Да ли још постоји проблем са обезбеђењем Милорада Додика у Сарајеву?

- Он не жели да га обезбеђују људи које не познаје и које у животу није видео и тражио је да га обезбеђује МУП РС. Са Дирекцијом за координацију полицијских тела БиХ дошли смо до решења које је тренутно функционише на задовољавајући начин. Као лично обезбеђење с Додиком су остали људи МУП РС, а и Дирекција се укључује у обезбеђење са одређеним бројем људи.

* Носе ли оружје у згради Председништва БиХ?

- Да, припадници МУП РС заједно са Додиком улазе у зграду. Имају право да носе оружје, имају службене легитимације и овлашћења.


КОД НАС НЕМА КЛАНОВА

* КОЛИКО сарађујете са Србијом и Црном Гором на расветљавању мафијашких убистава која потресају регион?

- Сарадња је добра и свакодневна. У Српској нема регистрованих кланова који се тиме баве. Познати су кланови из региона који воде своје обрачуне у којима је извршено више од 30 убистава. И ми смо имали убиства неколико људи за које знамо да су имали везе с тим клановима. Једино добро у свему томе је што та убиства немају везе са политиком.