ПРЕДСЕДНИК СНСД Милорад Додик и ХДЗ БиХ Драган Човић позвали су јуче бошњачке странке да што пре приступе формирању власти на нивоу БиХ, оцењујући да је недопустиво да се с тим касни. Делегације СНСД и ХДЗ БиХ састале су се јуче у Мостару, где су разговарале о формирању власти, и актуелној политичкој ситуацији.

- Увек смо у ситуацији да бошњачка страна трага за нечим, а онда кочи читаву структуру и не може ништа да се ради. Сада их позивамо да заједно то завршимо. Постоји довољно капацитета. Дођите да се у складу са Уставом договоримо шта ко треба да ради - рекао је Додик.

Прочитајте још: "НОВОСТИ" ОТКРИВАЈУ ШТА СЕ ДЕСИЛО НА САСТАНКУ У БРИСЕЛУ: Од Бошњака траже формирање власти

Појаснио је да је информисао Човића о разговорима у Бриселу, и навео да ће се у наредним данима знати да ли постоји организована опструкција у формирању власти, односно да ли је то неки план који се може назрети.

- Недопустио се касни са формирањем власти, имајући у виду да је српски и хрватски став већ јасан. Чекамо да се још у бошњачким редовима консолидује политичка воља - истакао је Додик.

Он каже да је на састанку разговарано и о реформи изборног законодавства, наводећи да СНСД подржава принцип да другом народу нико не може да бира представника.

- Основни елемент нестабилности у БиХ јесте заузимање позиција, које припадају другима. ХДЗ је ту апсолутно фер. Ниједан потез у нашој сарадњи није био не штету трећег и то мора да се зна. Овде не постоје неке скривене намере и теорије завере - истакао је Додик.

Прочитајте још: ХАН ЧЛАНОВИМА ПРЕДСЕДНИШТВА БиХ: Формирајте власт што пре

Лидер ХДЗ БиХ Драган Човић каже да је састанком у Мостару потврђено добро партнерство и однос двеју странки. Оценио је да је заједнички став да европски пут нема алтернативу, те да је што пре потребно формирати власт на нивоу БиХ.

- Информисао сам Додика да сам разговарао са лидером СББ Фахрудином Радончићем, а наредне седмице имам састанак са руководством СДА, како бисмо што пре отпочели процес успоставе власти и да добијемо мандатара у Савету министара - рекао је Човић.


НИШТА БЕЗ СРБА

МИЛОРАД Додик је нагласио да су он и Драган Човић политички репрезенти свог народа, и да сваки има своју одговорност.

- Сад је јасно да СНСД у Дому народа од пет Срба има четири своја представника. Без њих неће се моћи много шта урадити, ако се не жели, а ми желимо сарадњу - нагласио је Додик.