ПРЕМА подацима Туристичке организације града Требиња, прошле године је забележена рекордна туристичка сезона у центру источне Херцеговине. Евидентирано је 93.929 ноћења, што је раст за око 36 одсто у односу на 2017. Број регистрованих ноћења домаћих туриста износи 30.074 или 32 одсто, а иностраних 63.855 или 68 одсто.

Највећи број туриста дошао је из Турске (22 одсто), Србије (17), Француске (10), Грчке (9), Јужне Кореје и Шпаније по четири одсто...

- Као и претходних година, Требиње су групно и индивидуално посећивали туристи из свих делова света, а лане наш град је посетило 15.685 туриста из 90 земаља света. Највише њих долазило је из Србије, Немачке, Русије, Аустрије, Француске - истакао је Марко Радић, директор ТО Требиње.

ПРОПОРЦИОНАЛНО увећању броја ноћења, дошло је и до повећања износа прикупљене боравишне таксе, те је на конто тога Туристичка организација инкасирала 151.090 марака.

Прочитајте још: Требиње: Прави драгуљ Херцеговине

- Туристи су најчешће посећивали и обилазили манастире, цркве, споменике, Стари град - Кастел са џамијама, Музеј Херцеговине, Перовића/Арсланагића мост. Такође, вински подруми, али и ресторани и конобе са националном кухињом иза себе имају веома успешну годину, с обзиром на изузетну посећеност - додао је Радић.

Један од заштитних знакова Требиња је градска пијаца у хладу стогодишњих платана, која је посебно занимљива свима који дођу у центар источне Херцеговине. Посебан "шмек" Требињу последње две године дао је и новоизграђени спортско-туристички комплекс "Град сунца", који је допринео обогаћивању туристичке понуде.

- Област туризма у Требињу континуирано иде узлазном путањом са знатним процентима увећања обима туристичког промета, чиме наш град спада у ред брзо растућих туристичких дестинација - закључио је Радић.

СУДЕЋИ и по јануару ове године, добра туристичка сезона може се очекивати и у 2019. На улицама Требиња приметно је велики број страних група, а најчешћи гости у овим зимским данима су Норвежани, који не крију одушевљење Херцеговином.

Најчешћи гости у зимским данима су Норвежани


- Утисци су заиста позитивни. Дошли смо на одмор у Хрватску, а излет у Херцеговину заиста је нешто што нисмо очекивали, јер о познатим туристичким дестинацијама, као што је Дубровник има доста информација, док је Требиње позитивно изненађење - рекла нам је једна Норвежанка.

ГУЖВЕ НА ПРЕЛАЗИМА

ПРОМЕТ на граничним прелазима у близини Требиња - Клобук и Зупци према Црној Гори, и Иваница ка Хрватској, у порасту је. У прошлој години преко тих прелаза ушло је у Херцеговину 809.830 особа, што је за око 14 одсто више него годину пре. Током лета на тим прелазима се стварају гужве, поготово према Хрватској.

Херцеговачка Грачаница - Фото Д. Цураћ


СМЕШТАЈ

ТРЕБИЊЕ располаже са око 2.000 регистрованих смештајних јединица у 13 хотела, четири мотела, два хостела, две виле, три преноћишта, једном кампу, Ђачком дому и преко 50 регистрованих смештајних објеката у приватном власништву.