НАКОН што је Влада РС именовала чланове међународних комисија за истраживање страдања Срба у сребреничкој регији за период 1992-1995. и за сарајевску регију од 1991. до 1995, у Федерацији БиХ је завладала права хистерија међу Бошњацима. Формирање је већ осуђено и поручено да нико од институција из ФБиХ не жели да учествује у раду поменутих комисија!

Из РС стиже одговор да хистерија у Федерацији међу Бошњацима представља најбољи доказ страха од истине.

- Срам вас било - поручио је свима из Федерације БиХ, који су осудили формирање поменутих комисија Милорад Којић, директор Републичког центра за истраживање рата и ратних злочина.

Прочитајте још - Проф. др Гидеон Грајф: Усташе у Јасеновцу убијале на 57 начина

Он каже, за "Новости":

- Зашто Федерације БиХ једном за свагда не одговори да ли су Срби убијани, силовани и мучени у Сарајеву и да ли су Србима ископаване очи у Сребреници?

- РС ће да трага за истином о страдању у сребреничкој и сарајевској регији. Само у средњем Подрињу почетком деведесетих је убијено 2.640 Срба, а у 10 предратних сарајевских општина 6.710 Срба. Коме смета да се утврде околности и статус убијених? Очигледно смета Федерацији БиХ, јер су они навикли да фабрикују податке о страдању и да се служе само лажима - истиче Којић и додаје да би поменуте Комисије требало да раде минимално годину дана!

ОСУДЕ ЗБОГ ИЗВЕШТАЈА ИЗ Канцеларије високог представника (ОХР) у БиХ су саопштили да је УО Савета за провођење мира још у децембру 2018. осудио одбацивање извештаја РС о Сребреници из 2004. од стране НСРС и формирање комисија за истраживање ратних дешавања у Сребреници и Сарајеву. - УО Савета за провођење мира је поновио да су међународни и национални судови дешавања у Сребреници између 10. и 19. јула 1995. окарактерисали као геноцид - изјавио је портпарол ОХР Марио Бркић.

Иначе, чланови две комисије су историчари и еминентни стручњаци из 12 земаља света. У Комисији за Сребреницу је девет чланова, а у оној за Сарајево - седам. Председавајући Комисије за Сребреницу је главни историчар Института за Холокауст "Шем Олам" у Израелу, Гидеон Грајф, а за Сарајево стручњак из Израела Рафел Израели.

У првом интервјуу након именовања, Гидеон Грајф је рекао да су му чињенице најважније и да Комисија мора бити лојална чињеницама, истини и жртвама.

- Наш циљ је истина, и само је једна истина, не постоје две истине о Сребреници. Уложићемо све напоре да пронађемо ту једну истину - истакао је Грајф.

Он је изразио очекивање да ће истраживање о Сребреници бити толико професионално, озбиљно и искрено да ће га нормални људи прихватити.

- Они други никада ништа неће прихватити, јер живе у потпуно другом свету, али то нас не сме омести - рекао је Грајф и подсетио да је свака комисија за истраживање, а кроз историју их је било на хиљаде, обавезна да буде лојална историјској истини и чињеницама.

- Ја сам историчар, за мене су чињенице најважније и да буду објективне, ако постоји тако нешто - поручио је Грајф.

Прочитајте још - Инцко призива рат у БиХ због Сребренице!

На питање како коментарише чињеницу да сада постоји слика о Сребреници као "једностраном геноциду", Грајф је одговорио да не мисли тако и да то доживљава као занимљив изазов, јер у супротном не би пристао да буде у Комисији.

Милорад Којић Фото В. Данчић

Грајф је додао да воли изазове и да мења устаљена мишљења. На питање да прокоментарише то што неко из Сарајева упоређује Сребреницу са Холокаустом, па чак изједначава, Грајф је рекао да га то много љути.

- Холокауст - злочин Немачке над Јеврејима, не може се поредити ни са чим, јер је резултирао нестанком чак седам милиона Јевреја. Према последњим истраживањима, не може да се упореди ни са једним другим злочином на планети - каже Грајф.

Када је реч о злочину у Сребреници, треба сачекати да Комисија истражи овај случај. Одговарајући на питање да ли се злочини и у Јасеновцу и у Сребреници могу назвати геноцидом, Грајф је рекао да није свако убијање одређене групе људи геноцид, и да је намера оно што чини разлику.