Љубитељи књига у граду на Врбасу добили су један нови и занимљив садржај који је у петак представљен на На Тргу Крајине. Реч је о „Библиобусу“ - покретној библиотеци која је нови библиотечки сервис којим ће Народна и универзитетска библиотека Републике Српске допринети развоју и обликовању културног идентитета града.

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић изјавио је да је ово нови садржај који се уклапа у циљеве планиране градском Стратегијом развоја културе.

- У протекле две године у Бањалуци настојимо да обратимо пажњу на област културе и подржимо низ нових пројеката, рекао је Радојичић.

Он је навео да је један од циљева и децентрализација културе, односно да ови садржаји буду доступни, како граду, тако и у приградским и сеоским подручјима.

- „Библиобусје један од таквих садржаја, јер сада књига постаје доступна на лицу места у нашим приградским подручјима, као што су већ почели неки други пројекти. То ће значити више књижевних вечери, гостовања књижевника у обновљеним или новим друштвеним домовима и у школама, те више позоришних представа, каже Радојичић.

Он очекује да ће град у наредним месецима имати још нових садржаја, укључујући и неке са Народном и универзитетском библиотеком који су већ селектовани као пројекти на недавно завршеном јавном позиву.

Према његовим речима, све то ће бити и у контексту кандидатуре Бањалуке за Европску пријестолницу културе.

Прочитајте још - ОБРАЗОВАЊЕ У СРПСКОЈ: Потребна модернизација наставног процеса

Амбасадор Словеније у БиХ Зорица Букинац рекла је да је "Библиобус" донација библиотеке словеначког града Копра.

Библиобусприближава књигу свим грађанима Бањалуке, а поседује и издања на словеначком језику која могу да користе чланови Друштва Словенаца Триглави остали које интересује словеначки језик, навела је Букинчева.

Директор Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске Љиља Петровић Зечић рекла је да је тренутни капацитет "Библиобуса" око 6.500 издања, међу којима су и часописи, новине и дидактички садржаји за децу.

Она је навела да ће чланарина за "Библиобус", који ће за почетак долазити на 14 локација на подручју града, износити 15 КМ или пет марака мање него у централној библиотеци.

Петровићева је истакла да је ово најбољи вид популаризације књиге и читања.

- У библиобусу су два рачунарска места, а поседује и властити интернет, рекла је Петровићева.

Према њеним речима, дио библиотечког фонда је на словеначком језику.

"Библиобус" је заједнички пројекат Централне библиотеке "Сречко Вилхар" из Копра и Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске који су помогли градови Бањалука и Копар, те Министарство просвете и културе Српске и Амбасада Словеније у БиХ.

Пре званичног почетка презентације "Библиобуса" уприличен је перформанс "Књига од руке до руке" у којем је 151 ученик бањалучке Основне школе "Змај Јова Јовановић" попуњавао фонд библиобуса.