Министар просвете и културе Републике Српске мр Наталија Тривић и директор мисије Америчке агенције за међународни развој у БиХ (УСАИД) Питер Дафи разговарали су у Бањауци о важности повезивања образовања са привредом. - Проводимо низ активности с циљем унапређења исхода учења како би ученици по завршетку средњег образовања били спремни за посао за који су се образовали, рекла је Тривићева.


Она је потврдила да Министарство просвете и културе у сарадњи са привредницима и локалним заједницама, припрема услове за практичну наставу у школама, као и услове за увођење дуалног образовања.

- Ученици средњих стручних школа од другог до четвртог разреда треба да буду два дана седмично на настави код привредника да би повезали научено теоретско знање са праксом. Важно је да послодавци обезбеде адекватне програмске и безбедносне услове за ученике, појаснила је министар Наталија Тривић.


Она је нагласила да ће се више пажње посветити професионалној орентацији ученика у завршним разредима основне школе.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Наталија Тривић: Културна повеља за уједињење Србије и Српске!

- У разговору са психолизима, али и родитељима, треба одредити за шта ученици показују интересовање јер треба да раде оно у чему су најбољи, рекла је Тривићева.

Разговарано је и о могућностима сарадње на опремању кабинета са модерним училима (СТЕМ) те о потреби модернизације наставе.

На састанку је указано и на неопходност организовања обука за наставни кадар јер су управо наставници кључни за квалитет образовања.