Изасланик председавајућег Председништва БиХ Ђорђе Шарчевић и начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић положили су венце на споменик руском дипломати Виталију Чуркину у овој општини, поводом Дана дипломата Русије.

Том приликом Шарчевић је рекао да је Чуркин један од позитивних примера искреног српско-руског пријатељства, подсећајући на гест овог дипломате када је 2015. године спречио да српском народу буде стављена етикета геноцидног.

- То је гест који не може да се заборави, а српски народ ће му на томе бити вечно захвалан. Чуркин је један од српских пријатеља који никада неће бити заборављен, истакао је Шарчевић.

Прочитајте још - Сахрањен Виталиј Чуркин у Москви (ВИДЕО)


Ћосић је подсетио да је пре скоро две године постављен споменик Чуркину у Источном Новом Сарајеву као знак захвалности за све што је урадио за српски народ и Републику Српску, првенствено стављајући вето на резолуцију Савјета безбједности УН.

- Ми смо данас одлучили да ко зна који пут искажемо поштовање према том чину, али и свим руским дипломатама који се боре, не само за Републику Српску и српске грађане, већ и интересе сваког човека који жели да живи слободарски на овим просторима, истакао је Ћосић.

Начелник општине Источно Сарајево полаже венце Фото СРНА

Као доказ руског пријатељства према српском народу, Ћосић је подсетио на седницу Савета за имплементацију мира (ПИК) која је сазвана пре неколико дана на иницијативу руског амбасадора у БиХ Петра Иванцова како би се ПИК одредио према ономе што су бошњачки политичари урадили, покушавајући да оспоре име Република Српска.