ВЛАДА Републике Српске са Србијом спрема два велика пројекта, а у која ће бити укључено Министарство просвете и културе Републике Српске. Један пројекат је на предлог потписивање Повеље о српском културом простору. Она дефинише све интересе у области културе српског народа. Други пројекат је изградња Спомен подручја Доња Градина, а председник Србије Александар Вучић и Милорад Додик председвајући Председништва БиХ су на последњем састанку у Београду договорили да се пројекат финансира у омјеру да Република Србија издвоји 75 одсто средстава а Република Српска 25 одсто, каже у интервјуу за „Новости“ Наталија Тривић министар просвете и културе РС.

* Прво, шта конкретно доноси Повеља о српском културом простору?

Повеља треба да повеже све Србе у њиховом културолошком деловању где год се налазили. Преко овог документа ојачавамо сарадњу свих Срба и да то убудуће није само сарадња која зависи од државних институција. Идентификација културе Срба је једна и тако ћемо и деловати. Овај документ је у припреми и очекујемо да га потпишемо са Србијом крајем фебруара месеца. Потписаће га министарства РС и Србије.

* Докле се стигло са реализацијом пројекта Спомен подручја Доња Градина.

У току је формирање тима Владе РС који ће са тимом из Србије радити на реализацији главног техничког решења. Изградњом Меморијалног коплекса и музеја за спомен жртвама из логора Јасеновца желимо да заштитимо званична научна истраживања о броју страдања Срба, али и Јевреја и Рома и да се никада не заборави и да остане наредним генерацијама!

Прочитајте још - ГРАТИС КЊИГЕ ЗА ОСНОВЦЕ У РС: За бесплатне уџбенике потребно 11 милиона КМ

* Република Српска намерава и да заштити ћирилицу. Разговарали сте недавно и са ресорним министром из Србије на ову тему.

Српски језик и ћирилица представљају основ српског националног идентитета и стога је веома важно да их заштитимо. Планирамо да окупимо релевантне институције, истакнуте лингвисте и интелектуалце да бисмо дошли до најбољег решења. Српски језик и ћирилично писмо морају уживати посебну бригу и заштиту свих нас. Крајем марта одржаћемо форум о заштити ћирилице. У језичкој употреби и културолошка заштита јер је ћирилица национална идентификација Срба. Србија ради на изменама и допунама закона о заштити ћирилице у јавној употреби. Једна од идеја је и да јавне установе и предузећа користе максимално ћирилицу.

* Народна скупштина Републике Српске расправљаће о иницијативи грађана за бесплатне уџбенике за све ученике у основном образовању. Колико је реално да уџбеници за основце буду бесплатни?

С обзиром да је буџетом за 2019. годину предвиђено 980.000 марака за уџбенике за ученике првог и другог разреда, а да је за уџбенике за све ученике у основном образовању потребно обезбиједити додатних 11 милиона марака, одрeђeне искораке можемо направити тек сa усвajaњeм буџeтa зa наредну годину.Без намјере да дијелимо дјецу по било ком основу, сматрам да је приоритет да обезбиједимо бесплатне уџбенике онима којима је то најпотребније. У томе ће нам помоћи паралелна израда социјалне карте коју ће имати сви грађани, а која ће омогућити праведно остваривање социјалних и осталих права.Сада имамо ситуацију да Министарство просвете и културе обезбеђује бесплатне уџбенике ученицима првог и другог разреда, уџбенике одличним ученицима виших разреда из вишечланих породица обезбјеђује Министарство породице, омладине и спорта а локалне заједнице обезбјеђују бесплатне уџбенике ученицима из вишечланих породица, корисницима социјалних давања, као и по основу борачких категорија.

* У Републици Српској се из године у годину уписује све мањи број ученика. Да ли ће се смањење броја уписаних ученика одразити на смањење броја запослених у просвјети?

Нажалост, број ученика се из године у годину смањује. Тако је у школску 2018/2019. годину уписано 9.600 ученика у први разред. Није било уписа ученика у 77 подручних одељења, у 93 подручна одјељења уписан је по један ученик, док су у 73 подручна одјељења уписана по два ученика. Поређења ради, у школску 2017/2018. годину уписано је 9.676 а у школску 2016/2017. годину 10.202 ученика. Укупан број ученика се смањује и одласком породица у потрази за бољим условима рада и живота.Влада Републике Српске предузима низ пронаталитетних мјера. Министарство просвјете и културе проводи низ мјера с циљем да помогне родитељима као што су програм припреме дјеце пред полазак у школу, јутарње чување и продужени боравак за дјецу млађег узраста, бесплатни уџбеници за ученике првог и другог разреда, суфинансирање превоза ученика основних школа, као и смјештај ученика у ђачким домовима. Настојимо такође да школовањем кадра потребног привреди задржимо младе људе да раде и оснују породице у Републици Српској. Смањење броја ученика се, без сумње, одражава на норму просвјетних радника, али учинићемо све да људи не остану без посла.

Прочитајте још - Пола владе РС нова лица

* Хоћемо ли имати усклађену уписну политику у средње школе са потребама привреде?

Позвали смо привреднике у локалним заједницама да нам доставе своје потребе за кадром у наредном периоду. У складу са њиховим потребама планираћемо уписну политику у средњим школама. Од посебне важности је ученичка пракса односно дуално образовање, гдје год је то могуће организовати, јер на тај начин ученици стичу потребне компетенције и оспособљени су да раде свој посао по стицању дипломе.

Фото Министарство просвете и културе РС


* Како унапредити положај просвјетних радника?

Народна скупштина Републике Српске је усвојила Закон о платама запослених у основним и средњим школама и ђачким домовима у Републици Српској, чиме је створен правни основ да наставници и запослени са високом стручном спремом у образовању добију веће плате. То је први корак у реализацији Меморандума о заједничким мјерама за период од 2018-2020. године, закљученим 2017. године између Владе Републике Српске и Савеза синдиката Републике Српске, којим је предвиђено да 2022. године дође до изједначавања плата запосленима у образовању и култури са осталим буџетским корисницима. С обзиром на изузетно одговоран посао који обављају просвјетни радници, сигурно је да заслужују веће плате и бољи положај у друштву.