Снег и хладно време повећали су цену огревног дрвета, тако да купци за једну палету треба да издвоје до 210 КМ, потврдили су у пиланама.


Грађани током целе године набављају дрва, а потражња је тренутно толико велика да га је нестало у неким пиланама.


"Палета дрвета за огрев, у којој се налази 1,70 метара кубних, током летног периода коштала је 180 КМ, а због јако хладног времена последњих неколико дана је поскупела, тако да купци сада за њу треба да одвоје 210 КМ", рекли су у једној пилани.


Милан Р. из Росуља каже да је пре неколико дана купио две палете дрва, које је платио 400 КМ.


"У септембру прошле године купио сам 10 кубних метара дрвета, али из страха због хладних дана и могуће несташице дрвета, одлучио сам да их набавим још", рекао је он.


У огласима цене варирају, тако да се дрва за огрев могу наћи од 75 КМ до 95 КМ по метру кубном, док се палета може наћи и за 190 КМ.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Последњи воз за огрев по просечној цени


Све више грађана дрва набавља у пролеће или лети јер, како кажу, тада имају довољно времена да се осуше до зиме и да боље греју.


Има и оних који дрва набављају током целе године, а разлог томе су често лоше финансије, јер велики број грађана не може одједном одвојити новац за сав потребан огрев током зимске сезоне, него купују по неколико метара када имају новца па су тако зими принуђени да дрва набављају по много вишим ценама.


"За једну огревну сезону треба ми око 15 метара кубних дрвета, тако да годишње за дрва издвајам око 1.125 КМ", каже Владимир М. из Залужана.


У сеоским подручјима дрва могу да се купе по нешто нижим ценама, тако за један кубни метар нарезаних дрва, односно метарице, купци треба да издвоје од 60 КМ до 75 КМ, а за изрезана и исцепана од пет КМ до 10 КМ више.


Славко Топић, трговац дрвима, рекао је да се дрва продају константно током целе године, а да лети дрва одједном колико им је потребно за целу сезону узимају они који имају веће приходе, док грађани који имају мања примања узимају дрва током целе године.


ЦЕНЕ


Палета - 190 КМ - 210 КМ

Неизрезана дрва - 60 КМ - 95 КМ

Изрезана дрва - 70 КМ - 105 КМ


(nezavisne.com)