ПРОШЛО је 11 година од зверског убиства Мирјане Ловрић (66) из Бањалуке која је 24. јануара 2008. године пронађена заклана у својој кући у насељу Павловац, а полиција и тужилаштво још немају доказа ко стоји иза овог злочина.

Мирјана је последњи пут виђена жива 21. јануара 2008. године. Тог дана је била на прослави Јовандана код својих кумова, одакле је отишла кући, у којој је сама живела. Нико је од тада није видео, а како се три дана није јављала, ћерка је посумњала да нешто није уреду и дошла јој је у посету.

По доласку је затекла уредно закључана врата од куће. Лупала је, али одговора није било. Позвала је и комшију и заједно су ушли у кућу у којој су затекли стравичан призор. Мирјана је лежала мртва у локви крви.

Ловрићева је имала велику посекотину на врату, а обдукцијом је утврђено да је брутално заклана ножем. Унутрашњост куће била је испретурана због чега се сумња да је мотив убиства било користољубље, односно пљачка. Иако је старица живела од свега 150 марака пензије, те помоћи деце, истражиоци су утврдили да из куће недостаје златни ланчић са привеском. Утврђено је и да је убица, након злочина, уредно споља закључао врата куће, а кључ је однео са собом.

Прочитајте још - Заклао жену, па се обесио

Током увиђаја у кући је пронађен и нож којим је Ловрићева највероватније убијена. Према незваничним информацијама, на ножу су откривени отисци прстију, те биолошки ДНК траг за које није утврђено коме припадају.

У оквиру истраге инспектори за крвне деликте тадашњег ЦЈБ Бањалука испитали су више од 50 сведока и потенцијално сумњивих лица. Међу њима су биле комшије, пријатељи, али и поједини чланови породице који су полицији били сумњиви. Десет најсумњивијих вођено је на полиграф, али ни то није дало очекиване резултате и убица се и даље налази на слободи.

Мирјана Ловрић

Истрагу нерасветљеног убиства Мирјане Ловрић од бањалучке полиције преузела је Управа за организовани и тешки криминал МУП РС, у којој наводе да је предмет и даље активан и да се на њему интензивно ради.

- Оперативним радом истражиоци су недавно дошли до нових података због чега се надамо да ће тај случај, и поред великог протока година, бити решен. Одређене сумње постоје и верујемо да ћемо успети да нађемо доказе који ће довести до процесуирања убице - рекао је извор близак истрази.

ПРОВАЛНИЦИ "ПОД ЛУПОМ"

ЗБОГ чињенице да је Мирјана Ловрић после убиства покрадена, истрага је раније била усмерена према особама које су полицији познате по провалама и имовинским деликтима. Под истрагом су били "регистровани" провалници из Бањалуке, Фоче, Сарајева, Зенице и Брчког, па чак и из околних земаља.

Кроз овај предмет полиција је својевремено расветлила 30 тешких крађа, односно провала у домаћинства у Бањалуци и околини, али убица није идентификован.