ВИДЕО-ЗАПИС који је на друштвеним мрежама објавио извесни Вахидин Делић, а који слави "вакат када ће доћи рат" и позива "браћу муџахедине из Европе да се уједине и дигну када дође време за џихад", показује да вехабије не мирују и да су одлично организовани, каже за "Новости" Џевад Галијашевић, експерт за борбу против тероризма.

Овај скандалозни видео који је Делић ставио на свој фејсбук-профил, за само неколико дана имао је више од 75.000 прегледа. У видеу, непознато лице истиче да се када буде објављен позив на џихад неће одазвати само "10.000 муџахида - светих ратника из БиХ, већ и сви из Европе".

Велича се и злогласни одред "Ел муџахедин" који је одговоран за стотине монструозних убистава Срба у протеклом рату, нека од њих извршена одсецањем главе српских заробљеника.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: СУЂЕЊЕ ЗА ЗЛОЧИНЕ НАД СРБИМА: Алија одликовао "Ел муџахедин"!

И у коментарима се нижу бројни увредљиви коментари на рачун Срба, Србије и Републике Српске. У једној од објава, уз слику паљења српске заставе, наводи се да је "Србија држава која има уверљиво највећи број злочинаца и масовних убица у Европи, а и шире, по глави становника".

Галијашевић каже да није случајно да се сада појавио поменути клип и да се посебно истичу увреде на рачун Србије, јер је недавно у Србији ухапшен вехабија Армин А. у Новом Пазару.

- Ово се може гледати и као реакција на хапшење Армина А., који очигледно има јаке везе у вехабијском свету - истиче Галијашевић. - Помињање 10.000 вехабија из БиХ који су спремни да се одазову за џихад је још један доказ да је вехабијска заједница у БиХ огромна и организована.

Он додаје да безбедносне службе у БиХ и региону морају подићи ниво безбедности јер очигледно вехабијски покрет не мирује.

- Најбоља реакција безбедњака у БиХ би била да носиоце оваквих активности пронађу и ухапсе, јер не треба дозволити ширење мржње међу народима у региону - истиче Галијашевић.

ПРИЈАВА ЗА НЕПРИЈАВЉИВАЊЕ

У НОВОМ Пазару приведена су двојица младића за које се сумња да су припадници вехабијског покрета и да су у вези са пре три дана ухапшеним Армином А. осумњиченим за покушај израде експлозивних направа, припремање терористичких акција и везе са ИД. Незванично, претресом кућа приведених није пронађено ништа што би их повезало са екстремизмом и тероризмом, па су пуштени уз пријаве за непријављивање кривичног дела. Наводно, они су знали шта Армин А. припрема, али су о томе ћутали. М. Н.