ЗНАМ да ће снага институција и љубав наших грађана вечно чувати Републику Српску. Она поносно прославља свој 27. рођендан у миру и слободи. У њој су саткани наша прошлост и идентитет, у њој живимо своји на своме. Она је обавеза за све нас да не одустанемо од својих уверења. Живећи наше свакодневне животе не смемо изгубити идеју стварања РС и жртве која је дата за њу.

Прочитајте још - ПРОСЛАВА ДАНА СРПСКЕ - Вишковић: Спремни смо да Српску водимо и са БиХ, али и без ње; Брнабић: Најпотребнији су нам стабилност и мир; Полицајци певали "Одлазимо на Косово равно" (ФОТО+ВИДЕО)

Ово је кључна порука коју је послала председница Републике Српске Жељка Цвијановић, током прославе 9. јануара, Дана РС, у Бањалуци. Она је на свечаној академији нагласила и да без Српске нема ни БиХ, и да је обавеза свих у РС јединство, заједништво, стварање бољих услова за живот.

- Сваки пут кад смо били окупљени око интереса РС, као што смо данас, наша Република је побеђивала, била јака и све више вољена. Увек ћемо славити слободу у којој живимо зато што знамо да она нема цену - навела је Цвијановићева.

На свечаности у дворани "Борик" премијерка Србије Ана Брнабић рекла је да су свим нашим грађанима потребни стабилност и мир:

- Када сам размишљала шта да кажем данас, прво ми је пала на памет једна велика истина коју је рекао политичар, Стојан Новаковић: Живот не сме да тече како га носе ветрови. А овде живот увек тече и прелама се преко многих ветрова. Живимо у комплексним временима, када нам треба много политичке мудрости и храбрости, да избегнемо те ветрове.

Полицајци РС на смотри

Председница српске владе нагласила је да Србија и Српска имају заједнички интерес, као и да ће Београд поштовати Дејтонски споразум, како би "РС уживала слободу":

- Србија ће поштовати сваку одлуку коју консензусом донесу сва три народа БиХ, али ћемо се увек највише бринути о српском народу, што је и сасвим природно.

Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик рекао је да је 9. јануар синоним за слободу српског народа за коју су положени животи:

- Та слобода је изграђена на рушевинама бивше земље. Важно је да се данас окупимо око 9. јануара јер се окупљамо око слободе и нашег идентитета. Поносан сам што браним Српску на сваком месту и желим јој све најбоље.

"Деспот", први оклопњак произведен у Српској

Прочитајте још - „ДЕСПОТ“ ПОНОС РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ: Оклопно возило највеће изненађење дефилеа у Бањалуци (ФОТО/ВИДЕО)

Пре свечане академије више хиљада грађана присуствовало је на Тргу Крајине у Бањалуци централној прослави поводом Дана РС. Уприличен је свечани дефиле више од 500 припадника МУП и око 1.000 представника цивилног сектора, којем су, осим политичког врха РС и српске премијерке присуствовале многе званице из Србије и дипломатског кора.

У дефилеу су учествовали моторизовани ешелони и промовисано је прво оклопно возило произведено у РС - "деспот", компаније "Технички ремонт Братунац". Ради се о мултифункционалном возилу врхунских перформанси, намењеном за обављање полицијских или војних задатака. "Деспот" има модеран дизајн, а достиже брзину од 120 километара на час. Пре дефилеа у Храму Христа Спаситеља у Бањалуци патријарх Иринеј служио је свету литургију.

ОДЛИКОВАЊЕ ЗА АНУ И БОДИРОГУ

ПРЕДСЕДНИЦА РС је поводом Дана Републике одликовала 16 појединаца, институција, организација и удружења. Премијерки Србије Ани Брнабић уручен је Орден РС на ленти за нарочите заслуге у развијању и учвршћивању односа Српске и Србије. Орден заставе РС са златним венцем уручен је руском амбасадору у БиХ Петру Иванцову, постухмно је одликован генерал-мајор Славко Лисица Карађорђевом звездом РС првог реда, те прослављени кошаркаш Дејан Бодирога.

ВУЛИН: ДОК ЈЕ ВУЧИЋ ВЛАСТ, ЧУВАЋЕ РС

РЕПУБЛИКА Српска настала је да се јасеновачки геноцид више никада не би поновио, а њено постојање гарантује да ће Срби живети на овим просторима мирно, слободно и како заслужују, изјавио је министар одбране Србије Александар Вулин:

- Србија доживљава РС као свој спољнополитички приоритет. Свака наша акција и одлука је увек везана за то како ће се она односити на Српску. Док је на челу Србије Александар Вучић, РС ће бити чувана и сачувана.