НА Скупштини СДС, у суботу, 15. децембра, у Бањалуци биће расписани редовни страначки избори. Како је потврђено "Новостима" из више извора у СДС, на седници биће затражено изјашњавање и о поверењу председнику странке Вукоти Говедарици. Потребно је да један од делегата затражи изјашњавање о поверењу и приступиће се гласању. Како би се изгласало неповерење председнику СДС, потребна је већина гласова од око 400 делегата, колико се очекује да дође на Скупштину у Бањалуку.

Потпредседник СДС Недељко Гламочак потврдио је да ће на Скупштини бити анализирани изборни резултати и формиране комисије за расписивање редовних страначких избора.

Иначе, јуче се појавила и информација да је Мирко Шаровић, најозбиљнији кандидат да преузме функцију председник СДС од Вукоте Говедарице.

Шаровић, који је члан Председништва СДС, рекао је да не зна за договор да он преузме лидерско место у странци од Вукоте Говедарице.

- Заиста не знам за тако нешто - рекао је Шаровић, и додао да нема никаквих информација о томе.

Потпредседник СДС Милован Бјелица изјавио је да не зна за договор да Мирко Шаровић преузме челно место у странци од Говедарице и додао да, уколико дође до промена на челу СДС, има више кандидата за то место.

- Не верујем да ће бити неке борбе око те позиције - рекао је Бјелица, подсетивши да се уз Шаровића за могуће наследнике Говедарице спомињу и Мићо Мићић, Милан Миличевић и још неки.

Говорећи о предстојећој Скупштини СДС Бјелица је истакао да је стање у странци незадовољавајуће и да су резултати на октобарским општим изборима катастрофални.

ПРОЧИТАЈТЕ И:Говедарици се љуља столица

- Сигурно ћемо разговарати о свим питањима у вези са стањем у странци - одласцима, искључењима, финансијској ситуацији - рекао је Милован Бјелица.

Вукота Говедарица Фото СДС

Он очекује да ће бити разговора и о томе ко би могао бити први човек странке.

- Расположење је да се именује вршилац дужности и да се формира тим који ће спровести редовне унутарстраначке изборе - навео је Бјелица.

Према његовим речима, у СДС је потребно много тога променити пре спровођења унутарстраначких избора.

- Не може ово актуелно руководство странке - потпредседници, генерални секретар, спровести унутарстраначке изборе, сигурно треба нешто урадити - рекао је Бјелица.

Бјелица је прецизирао да се залаже да на Скупштини СДС сви, укључујући и њега, напусте своје позиције и да се усвоје привремена решења како би се извршили избори унутар странке.

Фото СДС

ЧЛАНСТВО СКУПШТИНЕ

УОЧИ одржавања страначке скупштине Милован Бјелица (на слици) не зна колико то тело има чланова.

- Знам да делегати Скупштине из Добоја још нису добили позив - додао је Бјелица, подсећајући да су четири, од укупно 40 делегата из Добоја искључени из странке.

Он је констатовао да њих 36 има пуни легитимитет да присуствује Скупштини.