ОСТОЈА Шмитран Шмицко, гитариста из Нове Тополе, дружи се са жичаним инструментима више од четири деценије. Жеља за музицирањем на гитари јавила му се на Савском кеју, посматрајући своје вршњаке средњошколце како се забављају уз песму. Подршку је нашао у тадашњем рокерском лидеру у Градишци, гитаристи Небојши Панићу Пањи.

- Приметио сам да су тадашњи момци са гитарама око себе окупљали девојке. Вежбао сам и учио, усавршавао се, научио нотни систем и, ево, уз гитару сам провео пуни радни век - прича Шмицко.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
ЗБОГ МИЛИОНСКОГ ДУГА: Република Српска поново блокирала рачуне Управе за индиректно опорезивање БиХ?

Захваљујући гитари, Шмитран је прошао већи део Европе, свирао је за душу нашим људима и странцима широм Старог континента. Репертоар му је веома широк и разноврстан.

- Знам око 1.200 песама. Толико их имам у својим свескама. Свирам и певам мексичку, шпанску, грчку, руску и сву добру музику. Ипак наше севдалинке су заузеле посебно место у мом срцу. Моја мајка је као девојка радила у Илијашу и тамо је заволела севдалинке и ту љубав је и мени пренела - каже Шмитран.

Шмицко је недавно рестаурирао један контрабас, направио је два басприма и један прим. За његово умеће сазнало се у целом региону. Наруџбине стижу из Војводине, Славоније, па чак и из Мађарске. Добио је позив од Срба из једног мађарског села да им поправи бегеш.

- Недавно сам колеги рестаурирао и физички и музички један контрабас. Задовољство ми је да старом инструменту вратим душу. Сада ме зову људи да им поправим или усавршим инструменте. Ако једнога дана одем у музичку пензију, онда ћу се сасвим сигурно бавити поправкама инструмената. Без музике не могу - закључује популарни Шмицко.


ОЧЕВИМ СТОПАМА

КЋЕРКА Мирјана и син Гојко кренули су очевим стопама. Син је завршио средњу музичку школу и свира клавир и гитару, а кћерка је победница на неколико престижних фестивала и тренутно се бави интерпретирањем духовне музике и вођењем црквеног хора.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Ухапшен Добојлија јер је возио са 3,08 промила алкохола у организму

МУЗИЧКА ПОРОДИЦА

МОЈА мајка, иако има 85 година, и данас запева када чује севдалинку. Музика је одувек у нашој кући имала почасно место и значај, а тако ће бити и после мене. Моји наследници су дубоко утабали музичку стазу, рекао је Остоја Шмитран, велики гитариста, боем и мајстор за израду и поправку инструмената.