ПРОШЛЕ су 23 године од рата, а повратници у ФБиХ и Мостар и даље муку муче са имовином. Један од најнеобичнијих примера је, где је упорном тишином институција прекршено све што се прекршити да, случај породице Медан из Мостара. Кажу, годинама, па на крају и деценијама, никако не успевају да допру до надлежних у институцијама БиХ. Писали су на адресе њих тридесетак, али никад нису добили одговор. Осим пребацивања одговорности од федералног нивоа до нивоа БиХ и назад, и развлачење проблема до бесмисла, које их је довело до агоније.

Тек, с времена на време, понека од институција одреагује, али само кад неко из породице завапи у ТВ прилозима или кад стигне упит омбудсмана из Мостара. Добију одговор преко медија, али после тога опет затишје и - ништа.

Ана је ћерка Зоране и Душка, који од завршетка рата пролазе кроз фрустрације и разочарања. Откако се завршио рат чекају на обнову њихове породичне куће у Мостару, смештене у заштићеној Унесковој зони. У два наврата добијали су различите одговоре је ли и њихова кућа под заштитом Унеска или не. Одговор који су добили 2015. године био је да нису, три године касније да јесу. Захваљујући интервенцији кабинета српског члана Председништва БиХ Младена Иванића, који је указао на овај случај.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Како живе Срби у Мостару, изван светла камера и рефлектора


Четворочлана породица Медан све ове године живи у Новом Саду, чекајући да надлежни испоштују одлуку предвиђену анексом 7 Дејтонског мировног споразума и обнове њихову кућу у старој и угледној мостарској четврти Бранковац, у Бајатовој улици на броју 1. Имају право на обнову куће по два основа - заштите културног наслеђа, као и по основу повратка. Као и већина расељених и избеглих, тешко састављају крај с крајем и немају новца да је сами обнове.

ПОМОЋ СРБИМА У ФЕДЕРАЦИЈИ МЛАДЕН Иванић каже да је за породицу Медан урадио исто што и за сваки други случај Срба из ФБиХ, који су се јавили са својим проблемом - алармирао је надлежне институције. - На почетку мандата сам успоставио принцип којег се држим до данас, и држаћу се и даље - чинићу све што могу да помогнем повратницима у ФБиХ. Ко год се јавио са било којим проблемом, мој кабинет је учинио све да га реши. Иако тај део посла није званично у мојој надлежности, помоћ Србима у ФБиХ је моја жеља и ја то истински сматрам и својом обавезом - каже Иванић.

У трагању за документацијом, породица Медан је поново прошла кроз агонију. Пребацујући одговорност са једне институције на другу, испоставило се, у једном од последњих одговора на медије, да су изгубили права и по основу анекса 7. Кабинет српског члана Председништва БиХ Младена Иванића писао је свим надлежним институцијама.

Након интервенције из Иванићевог кабинета, омбудсмана и Конзулата Републике Србије у Мостару, у кабинету федералног Министарства културе и спорта излазе у сусрет и помажу у изради пројектне документације за реконструкцију објекта.

Пре тога је предмет три и по године, буквално, био затурен у подруму Министарства за људска права и избеглице.

Кућа им је одмах поред мезарја Шехитлуци, и у случају да се деси да део порушене куће спадне, били би криви они као власници. Надају се да ће добити и званичан одговор из Министарства за људска права.

Ана је израчунала да би, у случају и да прођу по основу културног наслеђа, све и да добију, требало да аплицирају 20 година заредом, јер је највећи грант који је могуће доделити физичким лицима нешто мање од 8.000 марака.

Ана Медан

ЗАХВАЛНОСТ МЛАДЕНУ ИВАНИЋУ

САСВИМ случајно сам у новембру прошле године у Мостару налетела на српског члана Председништва БиХ Младена Иванића. Искористила сам прилику да му укратко изложим проблеме и циркус кроз који пролазимо од 1997. године, каже Ана Медан. Захвална је и изненађена како је Иванић саслушао њене проблеме.

- Рекао ми је да пошаљем документацију његовом кабинету и, некако, тек тада су се институције у БиХ заиста пробудиле. И много му хвала - каже Ана Медан.