ПОСЛАНИК СНСД у Представничком дому парламента БиХ Никола Шпирић изјавио је да је потпуно јасно да је увођење санкција њему и члановима његове породице фрустрација одлазеће амбасадорке САД у БиХ Морин Кормак, која је 25 дана пред изборе "повукла последњи потез очајника да помогне својим марионетским послушницима са сарајевске сећије, Савезу за промене".

Прочитајте још: Жељка или Шпирић уместо Додика?

- Наравно да немам због чега да се осећам кривим у било ком смислу, јер сам за 40 година колико се бавим политиком увек рачуне полагао свом народу и увек био на располагању свим истражним и правосудним институцијама у својој земљи. Пре могу рећи да сам поносан, јер је и овим показано колико сметам онима који желе лоше мојој Републици Српској и мом српском народу - нагласио је Шпирић.

- Ипак, то ми само додатно учвршћује уверење да такви не смеју никада победити, али ме и охрабрује да са својим СНСД још преданије кренем у убедљиву изборну победу - поручио је Шпирић.

УДАР Америчка амбасада у БиХ Фото АВАЗ

Он је рекао да му је жао, јер сматра да ништа није случајно, с обзиром на то да су му санкције уведене пред изборе.

Прочитајте још: САД увеле санкције Николи Шпирићу

- Показаће се чији је то рукопис, али моја је порука да нема колебања и да институције Српске и српски народ морају имати принципијелне ставове у одбрани. Политика се може водити само на бази јасних политичких и националних ставова - оценио је Шпирић.

Он је објаснио да су мали народи попут Срба у БиХ у процесу глобализације у великој опасности.

- Поготово ако имају политичке представнике као што су имали ове четири године у Сарајеву и чији рукопис ишчитавам у овој одлуци. Али нека се они боре с тим. Мени остаје да заједно с народом даље идемо у велику победу СНСД на овим изборима, највећу од Дејтона до данас - поручио је Шпирић.

Он је рекао да постоје јасне индикације да су на увођење санкција утицали и политички представници Срба који су у власти на нивоу БиХ.

- Постоје јасне индикације чиме се они баве поменуте четири године, а то је прозивање институција Српске. То је била њихова политика у том периоду, али то је њихов образ - оценио је Шпирић.

Он је рекао да га америчке санкције нису пуно погодиле.

- Идемо даље. Нема предаје - поручио је Шпирић.

Милорад Додик, председник Српске и СНСД, тврди да је невероватно да је САД увео санкције посланику његове странке у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Николи Шпирићу, који је у опозицији, и да амерички државни секретар Мајк Помпео, који је потписао ту одлуку и не зна ко је Шпирић.

- Помпео можда зна ко је Додик, али вероватно не и Шпирић. Ово је јединствен случај у свету да се опозициони посланик тако третира, обично се то односи на људе из власти - рекао је он.

Додик сматра да је Шпирићева кривица што није подржао антисрпски рад ОБА БиХ, јер је поднео оставку у комисији која је требало да ме прислушкује, као и Александра Вучића, Жељку Цвијановић и руководиоце из РС и Србије. И наравно да су му они напаковали ту врсту приче.

Каже да је ова цела ситуација понижавајућа за САД, а не за Шпирића, кога је позвао да не прихвати такво понашање.

- На крају крајева, већ је био у Америци, не мора више ни да иде - додао је Додик и поновио став да су те санкције политички обрачун америчке амбасадорке Морин Кормак, чији рад је оштро критиковао.

САНКЦИЈЕ ЗБОГ КОРУПЦИЈЕ!

САД су увеле санкције посланику СНСД у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Николи Шпирићу због, како је наведено из Стејт департмента, умешаности у велику корупцију. У саопштењу објављеном на интернет-страници Стејт департмента наводи се да је Шпирић током вршења дужности посланика био "умешан у јавну корупцију, укључујући прихватање неприкладних бенефиција у замену за обављање јавних функција и мешање у јавне процедуре".