ДИРЕКТОР Хеликоптерског сервиса Републике Српске Бобан Кустурић изјавио је да је веома поносан на нови хеликоптер те службе, за који је Влада издвојила око 9,3 милиона КМ, и истакао да омогућава летење у далеко сложенијим условима.

Кустурић је рекао новинарима у Бањалуци да ће нови вишенаменски хеликоптер "аугуста 119", који је у Залужанима код Бањалуке свечано представљен у присуству највиших званичника Републике Српске, служити пре свега за медицинске евакуације.

- То је наш приоритет и само смо овим новим хеликоптером у претходних десетак дана урадили неке три-четири медицинске евакуације - истакао је Кустурић.

Он је додао да је набавка нове летелице важна, јер им је најмлађи хеликоптер у флоти био стар 35 година.

- Нови хеликоптер је далеко већи, бржи, у пратњи поред пацијента лете и два доктора и техничар, а за нас је битно што у свим операцијама учествују два пилота. Такође, можемо са новом опремом да летимо у далеко сложенијим условима и готово да нема немогућих ситуација - рекао је Кустурић.

Он је појаснио да овај сервис ради све оно што раде такве службе у свим земљама окружења и света.

Бобан Кустурић

- То су првенствено медицинске евакуације, али и све ствари које су за потребе Српске - рекао је Кустурић.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Стиже хеликоптер "Ербаса"


Министар здравља и социјалне заштите Српске Драган Богданић је у обраћању на представљању новог хеликоптера захвалио свим припадницима овог сервиса и медицинском особљу које је у протеклом времену спасло бројне животе.

- Овај сервис је доказао да може бити ефикасан и његово постојање и рад су велики искорак у допуњавању здравствених услуга у Српској - навео је Богданић и додао да је РС на плану оваквих медицинских евакуација међу првима у региону.

Хеликоптер типа "аугуста 119" има већи капацитет и лети у сложенијим временским условима.

Летелица је у Српску стигла пре два месеца и завршене су обуке пилота у Италији и Српској. Након промоције, организован је промотивни лет.У СЛУЖБИ ГРАЂАНА

ХЕЛИКОПТЕРСКИ сервис Републике Српске основан је 2008. године и, осим медицинских евакуација, помаже становништву у случају елементарних непогода и ванредних ситуација, а служи и за превоз високих функционера Српске, те помаже у интервенцијама МУП Српске.