ЏЕНАН Јузбашић (30), који је у недељу пронађен мртав у кориту Врбаса у Бањалуци, утопио се након што је у реку скочио с Градског моста због, како сазнајемо, опкладе.

Јузбашић је, према тврдњама очевидаца, жељан доказивања, у суботу око 23.30 самовољно скочио с моста, а онда је нестао испод површине воде. Његов нестанак је пријављен полицији, а тело је пронађено у недељу у 14.45 на обали испод дворане "Обилићево" у Бањалуци.

Јузбашић, иако млад, имао је веома турбулентан живот, испуњен трагедијама и злочинима, те одрастањем у тешким, готово нехуманим условима. Син је старих бањалучких наркомана, предратног таксисте Смаила званог Смајо и Мајде Јузбашић, која је била један од најбољих ученика бањалучке Гимназије. Њихови животи су, попут Џенановог, насилно и трагично окончани.

Смајо је умро 2000. године од последица предозирања дрогом, само неколико година након што се са супругом вратио у Бањалуку из избеглиштва у Санском Мосту. Мајда је брутално убијена 2006. године у свом стану у насељу Обилићево са више убода у грудни кош. Злочин је починио Новак Џиновић из Шапца, који је, да би прикрио трагове, запалио њен стан. Ипак, и поред тога је откривен и идентификован, и тек је после 11 година ухапшен у Црној Гори. Након изручења, Џиновића је Окружни суд у Бањалуци осудио на 12 година затвора.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - УБИО СЕ ЗБОГ ДУГА ЗА СТРУЈУ, СУПРУГА КАЖЕ: Молили смо људе из Социјалног да нам помогну, рекли су да није требало да рађамо децу


Будући да су му родитељи били наркомани, бригу о Џенану својевремено је преузела његова бака Хатиџа Катана, која је страдала 1. фебруара 2005. године под сумњивим околностима. Иако се причало да је старица скочила кроз прозор и убила се, њене комшије и данас верују да ју је кћерка Мајда избацила из стана кроз прозор. Комшије тврде да је Мајда под утицајем дроге малтретирала и мајку и сина који су понекад спавали на степеништу зграде, а на њима су се могле видети и модрице. Након смрти баке Хатиџе, тада малолетни Џенан је био под надзором Центра за социјални рад. Прво су га привремено сместили у дечји дом, а касније и на Психијатријску клинику у Сокоцу.

Напослетку, био је препуштен сам себи и улици, па је огрезао у криминал. Кретао се у лошем друштву и учествовао у више обрачуна и туча по Бањалуци. У два наврата је био тешко рањен ножем. Први напад се догодио 2011. године, када је задобио осам убода и једва успео да преживи, док је други пут рањен 2014. године.ОСУЂЕН НА ШЕСТ ГОДИНА

У АПРИЛУ ове године Џенан Јузбашић је осуђен на шест година затвора због учешћа у разбојништву. Тада је, заједно с још две особе, претукао Александра К., коме су отели торбицу са 100 КМ, и његовог брата Његоша К., који је том приликом убоден у груди. Осим Јузбашића, због тог напада осуђени су још и Милан Малић на шест и Ратомир Вожни на четири године затвора.