МАРКО Чолић (31) звани Рода, вишеструки боскерски шампион РС и БиХ, ухапшен је због сумње да је учествовао у покушају убиства новинара БН телевизије Владимира Ковачевића, који је телескопским палицама брутално претучен 26. августа ове године.

Драган Лукач, министар унутрашњих послова РС, каже да је ПУ Бањалука преданим радом дошла до довољно доказа и елемената који потврђују да је ухапшен један од извршилаца напада, док се за другим интензивно трага.

- Ухапшен је један од извршилаца, кога је и сам Ковачевић препознао. Полиција је на овоме радила предано и за то време чули смо многе теорије завере. Овде нема политичке позадине и напад нема везе са било ким из власти, нити је наручен од власти - истакао је Лукач.


Прочитајте још: НАПАД НА НОВИНАРА: Шипкама га тукли по глави


О мотиву напада није могао да говори, наводећи да је истрага и даље у току.

- На томе се ради, а да ли иза напада стоје неки други политичари то ће бити предмет даље истраге. Осумњичени се брани ћутањем, а имамо индиције и ко би могао бити други нападач - истакао је Лукач.

Начелник ПУ Бањалука Жељко Спасојевић каже да му је драго што баш новинарима првима може саопштити да је напад на Ковачевића расветљен, те да је ухапшен М. Ч. (31) из Бањалуке.

Владимир Ковачевић

- У недељу су извршени претреси на шест локација и изузети предмети који ће послужити као доказ у кривичном поступку. Одузето је једно возило и извршена два препознавања, а саслушано је 10 лица - истакао је Спасојевић.

Директор полиције РС Дарко Ћулум захвалио се Ковачевићу на сарадњи с полицијом која је, како сазнајемо, била кључна за откривање нападача.

Извор близак истрази наводи да су у идентификовању Чолића помогли сведоци, надзорне камере, и грешке нападача који су у близини места злочина оставили телескопску палицу која је кориштена у бруталном премлаћивању Ковачевића.

- Чолић је професионални боксер и бави се пословима обезбеђења по бањалучким клубовима. Имајући то у виду, као и одређена сазнања до којих смо дошли, дефинитно можемо рећи да се ради о нарученом нападу, односно да је Чолића неко платио да нападне новинара - каже извор близак истрази.


Прочитајте још: Претучен новинар БН телевизије


С тим се сложио и Ковачевић који каже да Чолића не познаје, да с њим није имао ни приватни, ни пословни контакт.

- И даље не знам шта је позадина напада, али је он очигледно везан за посао којим се бавим - истакао је Ковачевић.

Фото Фејсбук

Чолић је у понедељак предат бањалучком тужилаштву које је затражило да му се одреди једномесечни притвор због утицаја на сведоке, тежине кривичног дела, али и узнемирења јавности. На терет му се ставља кривично дело покушај убиства.


ЗАШТИТА

ДРАГАН Лукач је рекао да МУП РС неће толерисати нападе на новинаре, наводећи да треба размишљати о законским оквирима за заштиту новинара, с обзиром на тежину посла којим се баве.

- Ако се некоме не свиђа рад новинара, слободно могу да их туже, али овакве нападе МУП РС неће толерисати. Ни вербалне, а камоли физичке. Новинарска заједница увек може рачунати на заштиту полиције и позивам их да пријаве кад год се осећају угроженим - рекао је Лукач.БЕЗ ДОСИЈЕА

БИВШИ боксер БК Славија Марко Чолић (на слици) нема кривични досије. Испред Клуба борилачких вештина "Хектор" 21. септембра у дворани "Борик" је требало да се бори за титулу интернационалног шампиона у тешкој категорији. Имао је више професионалних мечева који су га сврстали међу 100 најбољих боксера света. Запослен је као возач у Заводу за физикалну медицину и рехабилитацију "Др Мирослав Зотовић", као и на пословима обезбеђења ноћних клубова.