ПАТРИЈАРХ српски Иринеј, уз саслужење митрополита загребачко-љубљанског Порфирија и више епископа СПЦ, освештао је јуче новоизграђени Храм Свете Тројице у Бихаћу, који је срушен 1941. године у време Независне Државе Хрватске.

Његова светост Иринеј у Бихаћу је позвао српски народ да не напушта своју земљу, јер људи треба да живе тамо где су се родили. У беседи је навео да је Храм до темеља срушен почетком Другог светског рата, подсећајући да је у Гаравицама за само два дана убијено више од 12.000 Срба.

- Та страшна трагедија, коју је учинио брат брату, хришћанин хришћанину не сме се заборавити да се не би поновила - рекао је Иринеј.

Прочитајте још: Светиња живи стару славу

Он је рекао да зло никада никоме није донело добро, јер зло увек остаје зло, те да оно што су људи једни другима учинили у Бихаћу, то не би учининиле ни животиње, па ни сам ђаво.

- Људи мисле да када чине нешто слично томе да то раде у част свога бога, не мислећи на то да су сви људи Божија деца, без обзира на то ком народу и вери припадамо и које смо боје коже. Волимо своју земљу, љубимо једни друге, и учинићемо највеће добро једни другима и самима себи - истакао је Иринеј.

Освећењу су присуствовали председник Републике Српске Милорад Додик, изасланик српског члана Председништва БиХ, министри у Влади Српске, директор Републичког секретаријата за вере Драган Давидовић, градоначелници и начелници, те верници из целе Српске.

Патријарх Иринеј - Фото СРНА


- Освећење Храма је доказ да српски народ неће заборавити своју историју. Без обзира на чињеницу да нас је овде сасвим мало, иза нас је остала тешка историја страдања српског народа и зато је веома важно што смо се окупили око идеје да се обнови овај храм - рекао је Додик.

Стари храм СПЦ у самом језгру Бихаћа подигнут је и освештан 1898. године, а оснивањем Епархије бихаћке 1923. године постао је катедрални храм. До темеља је срушен током априлске окупације БиХ од стране НДХ 1941. године, и то је био први порушени храм СПЦ у НДХ.

Прочитајте још: БиХ: У Јасеници се грaди нoви прaвoслaвни светионик (ФОТО)

На том локалитету после Другог светског рата подигнута је зграда општине, а тек 1987. године општина Бихаћ је доделила нову локацију за храм, али потпуно неадекватну. Трудом и залагањем епископа бањалучког Јефрема 26. јуна 1987. освештани су темељи Храма Свете Тројице. До 1992. године Храм је подигнут до крова, а градњу је зауставио рат у БиХ. У том рату оштећена је купола Храма, као и делови бетонске плоче пода. Изградња је настављена 2012. године.

Милорад Додик


ОДЛИКОВАЊА

ЗА допринос у изградњи Храма Свете Тројице патријарх Иринеј одликовао је бившег директора Секретаријата за вере РС Јову Турањанина Орденом Светог краља Милутина, а бившег градоначелника Бихаћа Хамдију Липовачу Орденом Светог Саве. - Иако има мало Срба у Бихаћу, српске светиње се у њему морају сачувати, јер ће и због тога народ хтети да дође. Увек сам стајао иза малих и малобројних, а овај орден треба да буде подстрек свима да чине исто, јер ће у коначници због тога бити победници - рекао је Липовача.