СЕНАД Кобилић (54), контроверзни сарајевски бизнисмен с криминалним досијеом, убијен је хицем из пушке у мафијашкој егзекуцији у кафе бару "Дом" у Лисковцу код Градишке.

На Кобилића је, највероватније из снајпера, пуцао непознати убица који је побегао и за њим се трага. Верује се да је реч о професионалцу са војним искуством, будући да је пуцано са удаљености од 70 до 100 метара и да је испаљен само један хитац који је Кобилића погодио у груди. Сумња се да је убица био сакривен у њиви иза куће која се налази прекопута "Дома" где су уочени трагови улегнуте траве, али чаура није пронађена.

Кобилић је у башти кафића седео с још тројицом мештана. Сведок ликвидације Касим Гргић Цојле каже да ништа није указивало на злочин.

- Седели смо у башти, мезили, дружили се... Негде два минута иза поноћи чуо се пуцањ, као да је експлодирала петарда. Сенад је скочио, ухватио се за груди и викнуо: "Цојле, вози ме у болницу, погођен сам!" - рекао је Гргић.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Градишка: Убијен Сенад Кобилић, убица умакао


Он је одмах реагоавао и пошао да га прихвати, али је Кобилић кренуо да пада.

- Притрчале су и остале колеге, прихватиле га и положиле на асфалт. Био је жив три-четири минута и потом је подлегао повредама - прича Гргић.


Полиција на месту убиства

Сведоци кажу да ништа сумњиво нису приметили у селу, нити су могли да одреде одакле је дошао хитац, све до јутра када је полиција пронашла трагове у трави. Истрагу воде Тужилаштво РС и Управа за организовани и тешки криминал МУП РС чији су инспектори на терену проверавали све информације. Испитивали су мештане, одређеним лицима су проверавали алибије, док је у целој општини Градишка било видљиво појачано присуство полиције, посебно на главним саобраћајницама. И поред тога, убица је непримећено умакао и нико није ухапшен или осумњичен за злочин.

У полицији наводе да покушавају да утврде шта би могао бити мотив убиства, али им посао отежава богата криминална прошлост убијеног, због чега је и листа могућих мотива велика.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Градишка: Побегао из земље да избегне робију


Сурова ликвидација Сенада Кобилића узнемирила је Лисковац, већински бошњачко село, у коме је он био омиљен. Мештани о њему имају само речи хвале и тврде да је највише инвестирао у село и све их окупљао и помагао. За њега кажу да је био страствен ловац, који је у Сарајеву имао приватан бизнис, али је често долазио у Лисковац где се опуштао у друштву са комшијама.

Дамир Кобиљ, Сенадов венчани кум, сматра да је ово било наручено политичко убиство.


БОГАТ КРИМИНАЛНИ ДОСИЈЕ

УБИЈЕНИ Сенад Кобилић има подебљи криминални досије и важи за човека с одличним везама у сарајевском подземљу, бизнису, али и правосуђу. Хапшен је због отмица, рекетирања, премлаћивања, поседовања оружја... Наводно је био близак са убијеним Рамизом Делалићем Ћелом, те Зијадом Турковићем који је због убистава и пљачки осуђен на 40 година затвора. Године 2010. миниран му је скупоцени БМВ у дворишту куће у Сарајеву, а у јавности се спекулише да у једној од његових кућа живи високопозиционирана личност из БиХ правосуђа.