ПРЕДСЕДНИК Удружења жена жртава рата РС Божица Рајилић Живковић осудила је покретање виталног националног интереса Клуба Бошњака у Већу народа Српске на Закон о заштити жртава ратне тортуре и истакла да је то чисто политиканство, и да у закону нема ниједан дискриминаторски елемент на штету бошњачког народа.

- Потез Клуба Бошњака је део предизборне кампање у бошњачким странкама, јер да постоје елементи дискриминације тај закон не би подржале организације УН које раде на подручју БиХ, као ни Амбасада Велике Британије - рекла је Рајилићева.

Она је додала да је Закон прошао све комисије и јавне расправе, као и расправу у Народној скупштини Српске, на којима је уважена већина предлога Бошњака.

Рајилићева је нагласила да не постоји разлог за покретање виталног националног интереса Клуба Бошњака, и да је у овом случају реч о настојању да жртве у РС не добију закон који би штитио њихова права.

- Њима је циљ да ми немамо никакав закон, а ако га имамо да то буде закон на нивоу БиХ, што је кршење Устава БиХ и Устава РС, јер је та област у надлежности ентитета - поручила је Рајилићева.

Прочитајте још - Република Српска: Преко закона о жртвама тортуре до одштете

У Бањалуци ће у уторак бити одржана седница Већа народа РС на којој би требало да буде разматрано покретање виталног националног интереса Клуба Бошњака на Закон о заштити жртава ратне тортуре.

Потпредседавајући Већа народа Кемо Чамџија истакао је да је Клуб Бошњака покренуо механизам заштите виталног националног интереса јер, како је навео, поједини чланови Закона дискриминишу жртве по националној и верској основи.

Рајилићева је подсетила да су Бошњаци раније посебно инсистирали на закону на нивоу БиХ што је посебно зла намера. Јер, каже, да је требало да постоји закон на нивоу БиХ, онда се не би ни доносили остали закони на ентитетском нивоу.

НЕОПХОДАН ЗАКОН НА НИВОУ ЕНТИТЕТА

БОЖИЦА Рајилић Живковић напоменула је и то да би, уколико би се закон пренео на ниво БиХ, то значило да су Срби били жртве наводне агресије Србије. Око 500 жртава ратне тортуре до сада, каже, једине у Српској нису биле законска категорија, па је закон на нивоу ентитета неопходан.