ПОЧЕТАК седнице Народне скупштине РС и усвајање дневног реда донели су жестоку расправу опозиције и владајуће опције. Наиме, опозиција је затражила да се у дневни ред уврсти тачка где би се расправљало о предлогу 17 посланика неформалног Антикоруптивног тима НС РС да се измене Закон о кривичном поступку и Закон о јавним тужилаштвима, како би тужиоци остали без права на имунитет у случају ако се испостави да опструишу истраге, и да се вођење кривичног поступка учини одговорнијим, наводећи као пример рад Тужилаштва у случају Давида Драгичевића.

Ови закони су названи "Давидови закони". Ипак скуштинска већина је одбацила ове предлоге и они нису ушли на дневни ред. Адам Шукало, посланик Клуба ПДП, и председник неформалног Антикоруптивног тима НС РС, изјавио је да је одбијањем уврштавања у дневни ред измена тих закона владајућа већина стала у заштиту криминала.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Нарушена безбедност у БиХ због миграната

Шукало тврди да захваљујући томе што тужиоци уживају потпуни имунитет приликом истрага, они могу опструисати истрагу и водити је унедоглед, а да за то кривично не одговарају.

Наводи да ће захваљујући тим одредбама случај "Драгичевић" завршити као и случај Милана Вукелића, односно да ће истрага бити вођена унедоглед, а да ће породица Давида Драгичевића, ако истрага буде обустављена, бити онемогућена да поднесе пријаву против поступајућег тужиоца због пропуста у истрази јер су, како тврди, очигледни пропусти у досадашњем току истраге.

Адам Шукало

Шукало је најавио да ће опозиција, када, како каже, дође на власт након општих избора, усвојити поменуте законе како би у року од годину дана могли да процесуирају 100 политичара, тужилаца и тајкуна који су "Српску опљачкали за више милијарди КМ".

Он је рекао да је споран и члан 29 Закона о изменама закона о јавним тужилаштвима Српске где се говори да се тужиоци не могу гонити јер имају имунитет у вршењу службене дужности.

Радован Вишковић, председник Клуба СНСД у Народној скупштини РС, рекао је да је 80 дана довољан период да Тужилаштво анализира доказе и донесе одлуку у вези са предметом смрти Давида Драгичевића.

Он је, међутим, рекао да неће подлећи притиску улице да оквалификује дело на било који начин мимо одлуке надлежног тужилаштва.

- Као човек који има породицу и децу, ја то не могу. Могу да ме обесе, али ја не могу и не желим да као народни посланик дајем себи за право да квалификујем дело, а да га тужилац још није оквалификовао - рекао је Вишковић.

Говорећи о одбацивању предлога опозиције да се у дневни ред уврсте измене Закона о кривичном поступку и Закона о јавним тужилаштвима, рекао је да је садашњи начин вођења истраге, односно тужилачке истраге, уведен за време кад је садашња опозиција била на власти, и да су садашња решења иста као и тада.

- Што се тиче захтева да се тужиоцима одузме имунитет то неће ништа донети јер имунитет постоји на нивоу Високог судског и тужилачког савета БиХ, а да је то надлежност пренесена на ниво БиХ са нивоа РС за време садашње опозиције - додаје Вишковић.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
ФБиХ: Српска листа чека имена кандидата!

ПРОЗИВАЛИ ПРЕМИЈЕРКУ

ОПОЗИЦИЈА је на почетку седнице Народне скупштине РС јуче у Бањалуци тражила да се Жељка Цвијановић, председница Владе РС, појави и да одговара на питања око случаја Давида Дргачевића и закључака Анкетног одбора. Ипак, до тога није дошло, а Недељко Чубриловић, председник НС РС, рекао је да се Цвијановићева због спречености данас неће појавити, и да ће уместо ње питања преузети ресорни министри.