ИНСТИТУЦИЈЕ Републике Српске и невладине организације из РС не прихватају формирање Централне евиденције несталих у БиХ (ЦЕН) без три кључна параметра, а то су: околности нестанка, статуса нестале особе, као и националности. Ово је званичан став Српске, који је у уторак у Бањалуци на заједничком састанку пренет Николи Перишићу, српском члану Колегијума директора Института за несталe БиХ и од којег се очекује да поштује став из Републике Српске!

Учесници састанка који представљају институције РС и невладине организације кажу, за "Новости", да очекују од Николе Перишића да поштује став и закључке са састанка у Бањалуци и да исти заступа у Институту за тражење несталих БиХ, а када је у питању формирање Централне евиденције несталих у БиХ.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Бошњаци траже само своје жртве

Они поручују да Колегијум Института за нестале БиХ не може донети одлуку о формирању ЦЕН уколико је против ње српски члан!

Милорад Којић, директор Републичког центра за истраживање рата и ратних злочина каже, за "Новости", да су господину Перишићу јасно изнесени ставови из Републике Српске и поручено да је неприхватљиво формирање ЦЕН без поменута три параметра.

- Нажалост, циљ Бошњака и јесте да у ЦЕН нема статус а околности нестанка лица, јер би на тај начин верификовали лажну слику нестанка, морам да кажем, у Сребреници. Желе да одрже тезу само нестали "мушкарци и дечаци", а ми тражимо да у списку јасно стоји име и презиме и да знамо да ли су то били војници или цивили, и да ли су страдали у борби или су жртве ратног злочина, истакао је Којић.

Он даље каже да је за формирање ЦЕН кључно да нестало лице има јасан статус али и околности нестанка како би се јасно утврдиле чињенице око нестанка неке особе у рату БиХ, а не да се манипилише бројем.

- Пошто сада имамо став из Института за нестала лица БиХ да не желе да се наведу околности и статус несталих лица, то одмах изазива сумњу на читав списак. Односно, такво објављивање података биће само у циљу манипулације бројем жртава, каже - Којић и додаје да се преко ЦЕН жели објавити списак свих несталих лица у БиХ, а то је око 24.700, док из Српске су става да се треба објавити, пре свега, списак лица која се још траже у БиХ.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Трага се за још 1.672 особе док Бошњаци блокирају

Никола Перишић, српски члан Колегијума Института за нестала лица БиХ, потврдио је да је био на састанку у Бањалуци са представницима институција РС око формирања ЦЕН, али за разлику од представника из Српске који кажу да нису дали сагласност за формирање ЦЕН, Перишић тврди да су усаглашени ставови!

Милорад Којић / Фото С. Мишљеновић


Он додаје да ће се радити још неке корекције око списка и да ће се сагледати законска регулатива око овог питања.

- Разговараћeмо још око статуса несталих лица а пре свега онога који се односи на околности несталих лица. Радићемо и на сређивању свих детаља око списка али могу рећи да су усаглашени ставови, поручио је Перишић.

СТАТУС

НА централну евиденцију несталих у БиХ чека се готово осам година. Представници породица погинулих и несталих војника и цивила РС, кажу за "Новости", да нестала лица у ЦЕН морају имати јасно написано име и презиме и да ли су били цивили и војници и да ли су страдали у борбама или у ратном злочину и заробљеништву, па се тек онда може говорити о списку несталих у БиХ који је прихватљив за Републику Српску.