БАКИР Изетбеговић, бошњачки члан Председништва БиХ, непознатим ауторима послужио је као инспирација за игрицу "Ел Баке" у којој он, обучен као пљачкаш, скупља новац по градовима БиХ, избегавајући полицију и друге препреке.

Прочитајте још: Изетбеговић у видео игрици: Олакшај пут Бакету, он ће можда теби пут преко границе (ВИДЕО)

То је узбуркало страсти у БиХ. У делу јавности игрица је дочекана с одушевљењем, а истовремено је изазвала бес Бакирове СДА. У тој странци кажу да је то покушај дискредитације председника странке и "наставак агресије на БиХ" и "напад који координисано извршавају великосрпски и великохрватски центри, уз подршку домаћих издајника".

Прочитајте још: Бакир опет звецка оружјем

Игрица је доступна за андроид уређаје на Гугле плеј стор и за кратко време је постала прави хит. До викенда "скинуло" ју је 1.000 корисника интернета, а већ у понедељак тај број је прешао 10.000. Игра почиње уводним Изетбеговићем обраћањем са једног од скупова СДА:

- Селам Босно и Херцеговино, селам алејк, добро вече моји драги СДА-овци!

Играч потом, управљајући ликом Изетбеговића, скупља новац по путу у апоенима од 1, 2, 5, 10 и 20 КМ избегавајући заседе полицијских возила, и препреке као што су демонстрације или рупе на путу. Игра се по нивоима, који су названи по градовима у БиХ. Креће се од Бужима до Сарајева, а преласком нивоа повећава се износ новца који можете освојити. На последњем нивоу на располагању је посебан бонус назван "врећа злата" и износи 3.000 КМ.

У опису игрице на Плеј стор аутори наводе: "Уколико се којим случајем не налазиш међу 100.000 људи који су запослени и имаш вишка времена, онда је ово идеална игрица за тебе. Ако Баке није помогао теби, то не значи да ти не треба да помогнеш Бакету. Олакшај му пут кроз игрицу, а Баке ће теби, можда, олакшати пут преко границе".

У рецензијама корисници саветују ауторима како да побољшају игрицу, и да убаце и друге ликове из политичког живота у БиХ. Бројне предлоге и критике су уважили па је игрица већ добила побољшану 2.0 верзију.

Реаговала је Асоцијација младих СДА наводећи да је та "аматерска игрица" синхронизовани напад на Изетбеговића. Обрушили су се и на медије који су о томе извештавали, наводећи да они не поштују државу и њене институције.

НОВА ИГРА

КАО одговор на оштре реакције из политичких кругова креатори игрице "Ел Баке" направили су још једну верзију. У њој се појављује Изетбеговићев политички противник Фахрудин Радончић, а игрица је названи "Флапи Фахро". Базирана је на "Флапи бирду", њен циљ је избегавање баријера које су у овом случају кованице конвертибилних марака и фенинга.