ОКРУЖНО јавно тужилаштво у Бањалуци ни после 15 месеци није окончало истрагу о смрти Јоване Шиник, мајке петоро деце, која је након порођаја преминула у Општој болници у Градишци, у октобру 2016. године.

Маја Ђаковић Видовић, руководилац за односе с јавношћу ОЈТ Бањалука, каже да се предмет налази у фази истраге, и да још није донесена коначна тужилачка одлука о подизању оптужнице или обустави истраге.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Бањалука: Педофилу шест година

- Предмет је у раду код поступајућег тужиоца и налази се у фази истраге. С обзиром на ту чињеницу у овом тренутку у јавност не можемо износити више информација из кривичног списа - рекла је Маја Ђаковић Видовић.

У тужилаштву нису могли да прецизирају зашто истрага траје толико дуго, будући да се ради о предмету у коме је највећи број доказа био доступан већ после месец дана. Истрага сама по себи није захтевала спровођење посебних истражних радњи као што су прислушкивање, тајно праћење, већ се искључиво своди на изјаве сведока, вештака и стручну документацију.

Обдукциони налаз одавно је завршен и достављен тужилаштву, док је Комисија за ванредни и стручни надзор градишке болнице свој посао завршила још у новембру 2016. Остало је, дакле, само да тужилац саслуша сведоке и осумњичене, и да напише и образложи тужилачку одлуку.

Ранко са сином Јованом

И поред тога ни после 15 месеци још нема одговора да ли је Шиниковој пружена адекватна лекарска помоћ и да ли је било пропуста лекара и особља. За то време у тужилаштву не желе да открију ни против кога воде истрагу, а незванично сазнајемо да су два лекара Опште болнице у Градишци недавно позивана у тужилаштво како би дали исказе у својству осумњичених.

Ту информацију за "Новости" је потврдио и Ранко Шиник, супруг покојне Јоване, који ни сам не може да верује да истрага још није завршена.

- Стално зовем тужилаштво и распитујем се како напредује истрага, али више од годину дана добијам исти одговор: "Ради се, прикупљамо доказе" - рекао је Шиник.

Од њега је, како каже, полиција узела изјаву још у октобру 2016. и од тада нико није контактирао са њим.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Султановић: Нисмо секли српску шуму

- Желео сам да покренем тужбу против болнице, али кога год од адвоката питам нико неће да се замера лекарима - каже Шиник.


СМЕТЊЕ У РАЗВОЈУ

РАНКО Шиник каже да је његов син Јован има сметње у развоју и да свака два месеца иде на терапије у Завод за рехабилитацију "Др Мирослав Зотовић".

- Није још проходао и стално иде на вежбе. Лекари кажу да ће у свему мало каснити, али не знамо какве ће све последице имати - каже Шиник.