НА обронцима Ресићке варде изнад Рудог, некада мало село данас је захваљујући девојкама које се “жене” а не удају, постало једно од већих у општини Рудо. Уз Ристовиће који су ту староседеоци, село је порасло захваљујући зетовима из фамилија Ракић, Кашерић, Луковић, Бајић.

- За разлику од набројаних зетова који су се срећно “удали” у Ресиће, подигли су куће себи и својој мушкој деци која за разлику од родитеља овде у Ресиће доводе себи жене, мој предак из турског доба дошао је у Ресиће и узео женино презиме Ристовић. Исто је урадио и његов брат, а обојица су дошли из околине Никшића, из племена Ивановића.

Тиме су хтели да заметну траг неком хајдучком убиству у Никшићу, али променом презимена нису хтели да промене своју крсну славу, па сада њихови потомци, једини од Ристовића славе Јовандан, а остали Ристовићи Никољдан.

БРАЋА

РИСТОВИЋИ, староседеоци и дошли, у међувремену су постали и “браћа по бабиној линији”, захваљујући женама јер су у Ресиће почеле из других села да се удају и њихове рођаке у обе породице Ристовића.

- Како год да се окрене, Ресићи су порасли и расту, па смо тако Веселин и ја на Јовандан имали пуну кућу фамилије и комшија - каже Слобо, којем су у припреми славе помагали синови Драган и Тадија.