АУСТРИЈСКИ вицеканцелар Хајнц-Кристијан Штрахе нашао се на удару критика политичара опозиције у Аустрији због изјаве за РТРС да Република Српска има право на независност, као и да БиХ не може да функционише као држава. Опозиционарима у Аустрији засметало је и што је Штрахе прихватио орден РС.

Прочитајте још: Додик писао "Гардијану", демантује текст о руским плаћеницима

Поводом Дана Републике Српске 9. јануара, ове године, за нарочите заслуге у развијању и учвршћивању сарадње и политичких односа између Аустрије и Републике Српске, као и за изузетан допринос од ширег значаја у афирмацији у послератном развоју Републике Српске, председник РС Милорад Додик је одликовао Ханс-Кристијана Штрахеа, вицеканцелара Аустрије и лидера профашистичке Слободарске партије Аустрије Орденом Републике Српске на ленти. Одликовање је у Штрахеово име преузео заменик градоначелника Беча и потпредседник Слободарске партије Јохан Гуденус.

Прочитајте још: Без трећег пука нема празника!

Поводом напада Штрахе је изјавио за медије у Аустрији да поштује суверенитет БиХ, али и право народа на самоопредељење.

- Од Дејтонског споразума постоји државна структура босанско-хрватске федерације и Републике Српске. Оба дела земље бирају свог председника и парламент. Десет кантона има сопствене законе и извршну власт - рекао је Штрахе, одговарајући на критике колега политичара због изјава о Републици Српској.

Штрахе је подсетио на то да до данашњег дана постоји и међународни мандат са високим представником.

- Али ми исто тако поштујемо и право на самоопредељење народа за одржив и неопходан мировни процес - рекао је Штрахе за аустријски радио.

А КО ЈЕДИНИ ФУНКЦИОНИШЕ?

ШТРАХЕ је у, за опозицију у Аустрији спорној изјави за РТРС још рекао да би волео да зна зашто међународна заједница инсистира на мултиетничкој Босни и Херцеговини. Он је тада рекао и да међународна заједница штити земљу вештачки створену путем насиља, која не одсликава жеље народа, као и да је Република Српска једини део БиХ који функционише.