ЛИЧНИ комодитет и патолошка мржња Савеза за промене према Републици Српској постали су већ константна ствар, а ми не смемо ни у једном тренутку да заборавимо интерес Републике Српске нити да заједнички интерес стављамо испред било какве позиције у заједничким институцијама, изјавио је, за "Новости", председавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац, оштро коментаришући тврдње вршиоца дужности правобраниоца БиХ Млађена Мандића да ће процес књижења војне имовине на БиХ бити настављен након што Савет министара БиХ озваничи именовање челних људи Правобранилаштва БиХ.

Прочитајте још: Бошњаци штите судије Бошњаке!

Посланик СНСД у Представничком дому парламента БиХ Душанка Мајкић раније је изјавила, за "Новости", да је недопустиво што је Правобранилаштво БиХ, у сарадњи са Министарством одбране, уопште покренуло поступак књижења перспективне војне имовине у корист БиХ иако нема закона који то регулише.

Иначе, према одлуци Председништва БиХ, неопходне су 63 локације у систему одбране земље, као предуслов за активирање Акционог плана за чланство у НАТО.

Прочитајте још: Додик: Нисам се повукао, чекам право време!

- У којој се то земљи може извршити књижење имовине на основу одлуке, ма чија она била, без одговарајућег закона - пита Мајкићева.

ИМЕНОВАЊЕ ПРАВОБРАНИЛАЦА МЛАЂЕН Мандић је у сарајевској штампи критиковао одлуку Савета министара БиХ да одгоди именовање правобраниоца БиХ и његова два заменика, повезујући доношење одлуке о именовању правобранилаца са наставком процеса књижења војне имовине на БиХ. - Као вршиоци дужности нисмо овлашћени да било шта радимо. Ту је и књижење војне имовине. Ко ће вам је књижити када сте вршилац дужности - рекао је Мандић.

Кошарац је још једном "подвукао" да Резолуција о војној неутралности РС, коју је Народна скупштина Српске усвојила 17. октобра, има обавезујући карактер, како за органе и институције РС, тако и за све представнике Српске у заједничким институцијама БиХ.

- Упозоравам све представнике Републике Српске у заједничким институцијама БиХ да територија РС не може бити отуђена на било који начин мимо Устава и закона и да ће се, у складу са Резолуцијом о војној неутралности, сваки покушај ускраћивања права над нашом територијом сматрати кршењем уставног поретка и међународног права - рекао је за Кошарац.

Како је нагласио Кошарац, никаква позиција у заједничким институцијама БиХ не би требало бити важнија од јасног става институција РС да је процес књижења војне имовине неуставан и незаконит и да је територија Српске јединствена, недељива и неотуђива у складу са Дејтонским мировним споразумом.

- Три године смо сведоци таквих потеза представника СДС, али и осталих странака које чине тзв. Савез за промене. Таква политика је погрешна и опасна за Српску - упозорио је Кошарац.

Он је представнике Савеза за промене позвао на, како је рекао, окупљање око институција РС и договор око базичних питања.

- Примена одлуке о војној неутралности РС једно је од најважнијих питања за нашу будућност и о томе више не може да одлучује никакав појединац, нити политичка странка - поручио је Кошарац.