ПОСЛЕ опседања Бошњака који за рачун придошлица Арапа желе да купе или узму у закуп поседе Срба са простора Возуће и насеља долином реке Криваје у општини Завидовићи, напокон се појавио и један Србин заинтересован да на овом подручју направи фарму оваца, који је сународницима обећао да ће задржати своја имања.

Мирослав Илић из села Предрази са 15 година отишао у Минхен и сада је, како тврди, иницијатор пројекта који нема додирних тачака са намерама Арапа.

- Имам сазнања да су Срби продали своја имања у Вуковинама и Маричићима. Моје су намере јасне, кроз пројекат узгоја 15.000 оваца запослићу чак 80 чобана на пословима чувања и бриге о стоци - обратио се Илић нашем листу после прилога о намерама Арапа да, такође, узгајају стоку на овим просторима.

Мирослав признаје да је неуко написани јавни позив изазвао сумњичавост, али то приписује свом недовољном владању српским језиком, јер је већ 30 година изван граница БиХ.

Каже да је и сам био неповерљив да би се у БиХ могао развити било какав бизнис, пре свега због присутне корупције, па је у разговору са пријатељима бизнисменима рекао да би једино могли гајити овце. Предлог једног од потенцијалних инвеститора, Грка, да се посвети узгоју оваца, испочетка му је звучао шаљиво. Касније, кад је схватио да са тим послом не би имао конкуренцију у БиХ, одушевио се.

- Развио сам бизнис план са Хаукеом Хофером из Немачке, а за улазак у тај посао и инвестирање заинтересовани су и грчки и аустријски инвеститори. Прве године планирају да посао започну са три хиљаде грла на исто толико хектара, а касније би се тај број постепено повећавао до 15.000 грла. Према бизнис плану, инвестиција је вредна више од три милиона евра кроз набавку стоке, изградњу обора и штала, као и кланица. Месо и други производи животиња извозили би се у Немачку, али и друге земље ЕУ, Турску, Кину и арапске земље.

Прве године приход од делатности био би скроман и износио би 400.000 евра, али би у другој био вишеструко већи и планиран је на 7,5 милиона евра. Поред извоза меса, планирана је и продаја вуне, дрвета и осталог.

На наше питање коју корист би имали Возућани, који би овој фирми уступили своје запуштено земљиште, Мирослав каже да још не излазе са тачном ценом закупа, али би она била око пет марака по дунуму за парцеле у државном, а до десет марака за парцеле у приватном власништву.

Закуп је према нацрту меморандума о разумевању предвиђен на минимални временски период од 20 година.

АРАПИ СЕ ПРИМИРИЛИ

БОШЊАЧКИ емисари су за рачун богатих Арапа из Кувајта, Катара и других земаља Блиског истока доскора били агресивни у настојањима да обезбеде сагласност за продају земље Срба, расутих након прогона крајем рата у БиХ у градовима РС, Србије и иностранства. Нудили су и узимање земље у закуп по мизерним ценама, а њихове активности су у последње време прекинуте, због све већег интересовања агенција за спровођење закона у БиХ.