МУП Републике Српске расписао је међународну потерницу за Николом Видачковићем (19) из Градишке јер се није одазвао на издржавање осмогодишње казне затвора због убиства Дамјана Црномарковића (20) из Ламинаца код Градишке, сазнају "Новости".

Видачковић је готово две године на слободи чекао одлазак у затвор и у више наврата је успевао да одгоди извршење, а онда је једноставно нестао.

- Никола Видачковић није се одазвао на издржавање казне и престао је да се одазива на позиве суда. Правосуђу је недоступан, па је Основни суд у Градишци издао наредбу МУП РС да за њим распише међународну потерницу ради хапшења и екстрадиције - рекао је секретар Основног суда у Градишци Мирон Бјеловук.

Мирна Миљановић, портпарол МУП РС, каже да то није једина правосудна институција која трага за одбеглим Видачковићем и да га потражује и бањалучки Основни суд.

- За тим лицем расписане су укупно три потернице, једна међународна и две централне због кривичних дела наношења тешких телесних повреда са смртним исходом, разбојништво и самовлашће - рекла је Миљановић.

Видачковић је у мају 2015. пред Основним судом у Градишци осуђен на јединствену казну од осам година затвора због наношења смртоносних повреда Дамјану Црномарковићу (20), те због разбојништва на бензинској пумпи. У пресуди се наводило да је Видачковић 14. децембра 2014. испред кафе бара "Скор" у Новој Тополи пивском флашом ударио Црномарковића у главу, који је после десет дана подлегао повредама у УКЦ у Бањалуци. Поред тога оглашен је кривим и да је пре овог злочина извршио разбојништво на бензинској пумпи у селу Ситнеши код Српца.

Оба дела је починио као малолетник, па му је суђење било затворено за јавност.


КРИЈЕ СЕ У СРБИЈИ?

ПРЕМА оперативним сазнањима истражилаца МУП РС, Никола Видачковић је побегао из земље и крије се у Србији.

- Располажемо информацијама да се осумњичени налази на територији Србије, па смо о томе обавестили и МУП Србије како бисмо га лоцирали и ухапсили - рекао је извор из МУП РС.