САЛБИН Шиљеговић (34) и Енис Корлатовић (30) из Лукавца осуђени су у Кантоналном суду у Тузли на 36 година затвора због крваве пљачке у којој су насмрт претукли Уроша Стојановића (87), српског повратника у селу Росуље код Лукавца.

Обојица су осуђени на јединствене казне од по 18 година затвора због два разбојништва. Прво је почињено 23. фебруара 2016. године када су маскирани упали у Стојановићеву кућу. Старцу су везали руке и ноге, запушили му уста, а потом су га брутално претукли рукама, ногама и дрвеном столицом. Кућу су испретурали од приземља до поткровља и украли су 1.200 марака и мобилни телефон, а тешко повређеног Стојановића су везаног, са крпом у устима оставили у кући. Пронашао га је комшија Радо Дујковић и старац је превезен на лечење у УКЦ Тузла, где је 15. марта подлегао од последица премлаћивања.

Друго разбојништво починили су 7. марта прошле године када су, као саучесници, упали у кућу у селу Бокавићи код Лукавца. Били су маскирани и наоружани и под претњом пиштоља од власника тражили новац.

Он им је пружио отпор и чак је успео да им скине маске с главе.

Ипак, разбојници су га савладали, везали и више пута га ударили дршком од пиштоља по глави, наневши му тешке повреде. Од њега су украли новац, банковне картице и оштетили га за око 1.000 КМ, а потом су га везаног оставили у кући.

За разбојништво над Стојановићем најпре су били осумњичени Илија Ивановић (20), Велибор Томић (27), те браћа Зоран и Славиша Михајловић, али су прави починиоци накнадно откривени.


ПУЦАЛИ НА УВИЂАЈУ

ЗАНИМЉИВО је да су разбојници из аутоматског оружја пуцали на полицију док је вршила увиђај у кући убијеног Стојановића. Након тога су се дали у бекство и за њима је покренута једна од највећих потрага на територији БиХ у које је било укључено на стотине полицајаца из Бијељине, Добоја, Тузле, Гранична полиција БиХ, као и специјалне јединице са псима трагачима, оклопним возилом уз подршку хеликоптерске службе МУП РС.