Свако пето дете млађе од пет година у Републици Српској је гојазно. Овај податак био је повод за израду правилника у у предшколским установама који ће почети да се примењује широм Српске највероватније од 12. новембра.

- До сада нисмо имали правилник који прецизније дефинише област исхране деце као што га имају земље у окружењу, нити смо до сада имали развијене прехрамбене стандарде и нормативе. Нови правилник ће обезбедити адекватне нутритивне потребе деце предшколске доби уз поштовање принципа правилне исхране, избегавање грешака у исхрани и стицање правилних навика - рекла је, за "Новости", Драгана Стоисављевић,специјалиста хигијене и здравствене екологије у Институту за јавно здравство РС и национални координатор за храну и исхрану РС.

Институт за јавно здравство РС спровео је истраживање у пет предшколских установа у Бањaлуци, Палама, Добоју, Требињу и Фочи.

- Утврђено је да у исхрани деце нису заступљене све групе намирница (одсуство воћа, млека и млечних производа) и да се чешће примењују пржење, печење и поховање, као и да се као намази користе чврсти маргарини и да се више пута у седмици у јеловнику налазе прерађевине од меса (виршле, кобасице, шункарице) - објашњава Стоисављевићева.

Неопходно је посебну пажњу посветити свакодневном увођењу млека и млечних производа, као воћа или производа од воћа. Предвиђено је увођење целовитих житарица и различитих намаза од поврћа, сира, рибе, пилетине и махунарки, који треба да замене сухомеснате производе (паризер, виршле, паштете). Препорука је и да се у седмичном јеловнику бар једном нађе риба.

ПРОМЕНЕ ОД КУВАРА ДО ЗАЧИНА Председник Удружења приватних предшколских установа РС Сањин Бузаџија казао је да већина вртића има припремљене јеловнике, на седмичном или месечном нивоу, због чега ће за примену новог бити потребне одређене измене. - Реч је о изменама у кухињи, од постављања адекватних елемената до ангажовања додатних кувара. Осим тога, нови јеловник обухвата и набавку намирница и зачина које до сада нисмо користили - рекао је Бузаџија, који је уједно и власник једног приватног вртића у Бањалуци.

У Министарству просвете и културе РС кажу да је императив у исхрани малишана избацивање штетних намирница из индустријске производње, чија нутритивна вредност није задовољавајућа.

- Те намирнице су често скупље од житарица, воћа и поврћа, који би требало, према новим стандардима, да доминирају у јеловницима предшколских установа - кажу у Министарству.

Увођење нових намирница у исхрану деце у вртићима не би требало да изискује додатни новац.

- Изменом правилника о јеловнику малишани ће јести искључиво домаће производе који нису скупљи од других, напротив - нагласили су у Министарству након што су поједини власници приватних вртића најавили поскупљење боравка деце за око 30 одсто због увођења нових намирница у јеловник.


ПОЗНАТЕ НАМИРНИЦЕ

Примери јеловника који су саставни део правилника не предвиђају увођење нових намирница. У јеловницима су препоручене намирнице које је већ требало да буду заступљене у свакодневној исхрани деце у предшколским установама: месо, риба, јаја, млеко и млечни производи, воће, поврће, житарице. Оне су неопходне су за правилан раст и развој деце и стицање правилних прехрамбених навика.